Ajustarea TVA dedusă la ieșirea din evidență ca plătitor de TVA

Potrivit prevederilor din Codul fiscal persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care în cursul anului calendaristic precedent nu depăşesc plafonul de scutire de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Natională a României la data aderării (3,3817 lei), pot solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului special de scutire, cu condiţia ca la data solicitării să nu fi depăşit plafonul de scutire pentru anul în curs.

Solicitarea se depune la organele fiscale competente între data de 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă, prin înregistrarea declarației de mențiuni 096 privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului de scutire. Anularea va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA.

 

Cum se calculează plafonul de scutire

Plafonul de scutire, prevăzut la art. 152 din Codul fiscal, reprezintă cifra de afaceri constituită din valoarea totală, exclusiv taxa, pentru:

  1. livrări de bunuri şi a prestări de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere,  inclusiv avansurile încasate sau neîncasate, dar facturate, şi alte facturi emise înainte de data livrării/prestării;
  2. operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România;
  3. operaţiuni scutite cu drept de deducere şi a celor scutite fără drept de deducere, cum ar fi prestări servicii de natură financiar-bancară,  operaţiuni de asigurare şi/sau de reasigurare, arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale.

Nu sunt cuprinse la calculul plafonului:

a) livrările de active fixe corporale sau necorporale

b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi.

 

Ajustarea TVA dedusă

Persoana impozabilă care solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special de scutire are obligaţia să ajusteze taxa deductibilă aferentă:

a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate, constatate pe bază de inventariere, în momentul trecerii la regimul de scutire;

b) activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum şi activelor corporale fixe în curs de execuţie, constatate pe bază de inventariere, aflate în proprietatea sa în momentul trecerii la regimul de scutire.

Pentru activele corporale fixe se ajustează taxa aferentă valorii rămase neamortizate la momentul trecerii la regimul de scutire, iar pentru bunurile de capital ajustarea se face pentru o perioadă de 5 ani , respectiv 20 de ani în cazul bunurilor imobile;

c) achiziţiilor de bunuri şi servicii care urmează a fi obţinute, respectiv pentru care s-a emis factura înainte de data anulării calităţii de persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA şi al căror fapt generator de taxă, respectiv livrarea/prestarea, are loc după această dată.

 

Pentru bunurile aflate pe stoc se întocmește lista de inventariere în momentul trecerii la regimul de scutire. Ajustarea constă în colectarea TVA aferent, în funcție de cota de TVA în vigoare la data achiziției, baza impozabilă fiind reprezentată de prețul de cumpărare al bunurilor respective.  

Taxa deductibilă aferentă bunurilor de natura stocurilor se ajustează la data la care intervine evenimentul care generează ajustarea, pentru taxa deductibilă, respectiv pentru taxa care a fost plătită furnizorului/prestatorului

 

Înregistrarea în contabilitate pentru ajustarea TVA în cazul mărfurilor aflate pe stoc

1. eliminarea TVA neexigibilă

371 = 4428  în roșu cu valoarea TVA neexigibilă aferentă stocurilor

2. calculul TVA de ajustat prin eliminarea din soldul contului 371 a adaosului comercial evidențiat în balanță

371 = 4426 în negru cu valoarea TVA aferentă stocurilor corespunzătoare prețului de cumpărare

3. înregistrarea diferenței de TVA prin contul de adaos în situația în care nu se dorește modificarea prețului de vânzare

371 = 378 în negru cu diferența dintre TVA neexigibil și TVA dedus la achiziție.  


Conform prevederilor din legislație valoarea rezultată ca urmare a efectuării ajustărilor de taxă se evidenţiază în ultimul decont de taxă, formular 300,  sau, după caz, în declaraţia 307 în cazul în care nu s-au efectuat ajustările de taxă în ultimul decont sau ajustările au fost făcute incorect.