Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Reguli noi pentru aplicarea facilităţilor pentru angajatorii din construcţii

Autor: Diana Jitaru
iunie5

Printr-un Proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului s-au adus propuneri de modificare si completare a OUG 114/2018.

Proiectul propune:

1. Extinderea perioadei de aplicare a facilitatilor pentru angajatorii din domeniile de activitate vizate – pentru o perioada de 10 ani, respectiv pentru perioada 01 ianuarie 2019-31 decembrie 2028;

2. Mentinerea salariului minim de 3.000 lei pentru domeniile de activitate prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal si incepand cu 01 ianuarie 2020 urmand ca de la data de 01 ianuarie 2020 pentru aceste domenii salariul de baza minim brut pe tara sa fie de minimum 3.000 lei lunar.

3. Sanctiuni pentru nerespectarea obligatiei de aplicare a salariului de baza minim brut pe tara pentru domeniile de activitate vizate – pe langa sanctiunea prevazuta de Codul muncii (art. 260 alin. (1) lit. a)) se vor anula facilitatile fiscale, daca au fost aplicate, urmand sa se recalculeze impozitul si contributiile sociale si sa se stabileasca dobanzi si penalitati conform Codului  de procedura fiscala.

4. Completarea domeniilor de activitate pentru care se aplica facilitatile fiscale si obligativitatea acordarii salariului minim de 3.000 lei cu urmatoarele:

• 2351 Fabricarea cimentului
• 2352 – Fabricarea varului si ipsosului
• 0520 – Extractia carbunelui inferior
• 2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.

5. Clarificari privind aplicarea facilitatilor si obligativitatea acordarii salariului minim de 3.000 lei pentru domeniul de activitate 711– Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;

6. Aplicarea facilitatilor in functie de cifra de afaceri realizata in anul fiscal anterior (ponderea de 80% in cifra de afaceri totala) – pentru entitatile existente la data de 01 ianuarie a anului fiscal, pentru societatile nou infiintate cifra de afaceri urmand sa se calculeze cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea.

Comentariile sunt închise pentru Reguli noi pentru aplicarea facilităţilor pentru angajatorii din construcţii

Comments are closed.


Arhiva