Statul ne „fură” jumătate din câştig

creditescadere-ss-wide

Potrivit declaraţiilor președintelui Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, povara fiscală în România este infernal de mare şi, ne putem compara din acest punct de vedere cu țări precum Guatemala, sau Zimbabwe.

La taxarea muncii România este pe locul șapte în UE . Astfel, se ajunge la concluzia că practic pentru fiecare leu plătit salariaților, angajatorii scot din buzunar 1,83 lei, ori, aproximativ 45% din fondul de salarii al unei firme ajunge direct la stat.

Un studiu din anul 2012 arată că deși taxele oficiale pe muncă au rămas în general fixe în Europa în ultimii ani, între 2010 și 2012 taxele reale pe muncă (care includ și TVA pe o treime a salariului net, care se presupune că ajunge în consum) au crescut la nivel continental în medie cu aproape un procent. Totul ca urmare a majorării taxei pe valoarea adăugată în mai multe state (incluzând România).

Oamenii care lucrează și plătesc taxe, impozite și contribuții din veniturile lor reprezintă mai puțin de jumătate din locuitorii Uniunii. În plus, există și o problemă de vizibilitate a banilor încasați de stat: „Aproape jumătate din toate taxele pe muncă plătite în Europa – este vorba de contribuțiile sociale plătite de angajator peste salariul brut – rămân în mare parte invizibile pentru angajați”, mai arată studiul.

Analistului economic Florin Cîțu consideră că o scădere a taxelor pe muncă este absolut obligatorie dacă vrem să dezmorțim angajările și să repornim economia.


Publicat

în

, ,

de către