Ameliorarea condiţiilor de muncă în perioada estivală

canicula_termometru_ziare-com

Potrivit unui act normativ, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să adopte anumite măsuri astfel încât să amelioreze condiţiile de muncă şi să menţină starea de sănătate a angajaţilor, indiferent dacă munca se desfăşoară la ţară sau la oraş, pe câmp sau într-o clădire de birouri.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice ale salariaţilor, să asigure o ventilaţie corespunzătoare în locurile de muncă şi să se asigure că salariaţii alternează efortul dinamic cu cel static precum şi perioadele de lucru cu perioadele de repaus.

De asemenea, salariaţilor trebuie să li se ofere apă minerală, echipament individual de protectie şi acces la duşuri.

În cazul în care temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă mai mare de două zile consecutive, angajatorii pot reduce programul de lucru sau se poate eşalona ziua de lucru în două perioade, respectiv până la ora 11,00 şi după ora 17,00.

Conform prevederilor legislative, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii vor asigura examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, unul din scopurile acestor examinări fiind tocmai acela de a depista eventualele contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute.

Totodată, angajatorii trebuie să le asigure o încăpere climatizată adecvat, dotată cu medicamente şi mijloace specifice asistenţei de urgenţă, în special săruri de rehidratare orală şi apă minerală, iar salariaţilor afectaţi de temperaturile ridicate trebuie să le asigure transportul la cea mai apropiată unitate sanitară.

În cazul în care angajatorii nu respectă prevederile legislative privind protecţia salariaţilor pe perioadele cu temperaturi extreme, aceştia riscă amenzi între 1.500 şi 2.500 lei.


Publicat

în

de către