Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Persoanele scutite de la plata contribuţiei sociale de sănătate în vizorul Curţii de Conturi!

Autor: Diana Jitaru
decembrie20

curte-conturi

În următorii ani, cât mai multe persoane active care acum sunt scutite de la plata contribuţiei la sănătate trebuie să o plătească, atenţionează Curtea de Conturi în cel mai recent raport de audit la CNAS. Aproximativ 17,24 milioane de persoane sunt asigurate la sănătate, însă doar aproximativ jumătate dintre acestea contribuie. Printre cei care nu contribuie la sănătate se numără copiii, tinerii cu vârste până la 26 de ani care sunt elevi sau studenţi şi care nu realizează venituri din muncă, coasiguraţii.

Astfel, chiar dacă aproape întreaga populaţie a României este beneficiară a serviciilor de asistenţă medicală, o parte dintre români nu achită contribuţii la asigurările sociale de sănătate, fiind scutiţi de plată prin efectul legii. Printre ei se numără copiii, şomerii, unele categorii de pensionari, deţinuţii, personalul monahal, persoane cu handicap care nu realizează venituri, se arată în cel mai recent al Curţii de Conturi la CNAS.

Această soluţie are ca şi motiv faptul că menţinerea unui nivel ridicat de sănătate a populaţiei echivalează cu necesitatea obţinerii unor venituri mai mari la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate care să asigure acordarea de servicii medicale populaţiei şi totodată să acopere deficitele create la nivelul acestuia. Având în vedere că întreaga populaţie consumă servicii medicale finanţate din surse publice, una dintre marile provocări ale autorităţilor în următorii ani este să reducă pe cât posibil numărul celor activi, dar necontribuabili, transformându-i în plătitori de contribuţii la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, şi alte bugete publice.

În raportul Curţii de Conturi se precizează că principalele venituri publice destinate sănătăţii sunt contribuţiile de asigurări plătite de angajatori şi angajaţi, anumite categorii de pensionari şi persoane fizice autorizate. În anul 2015, din totalul celor peste 17 milioane de asiguraţi la sănătate, mai mult de jumătate sunt şi contribuabili, procentul fiind semnificativ ameliorat comparativ cu anii precedenţi: în anul 2008, peste 60% dintre asiguraţi nu plăteau contribuţii pentru sănătate.

Comentariile sunt închise pentru Persoanele scutite de la plata contribuţiei sociale de sănătate în vizorul Curţii de Conturi!

Comments are closed.


Arhiva