Implicaţiile fiscale pentru asigurările de viaţă

insrnVom analiza astăzi cazul unei firme care doreşte să stimuleze angajaţii proprii, prin acordarea unor poliţe de asigurare de viaţă. Mai exact, vom vedea dacă aceste venituri trebuie trecute pe statul de plată, dacă se reţin impozit şi contribuţii sociale şi, de asemenea, dacă aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit pentru firmă.

Asigurările de viaţă sunt produse financiare oferite de companii specializate care se obligă, prin intermediul unui contract, să plătească o sumă de bani în cazul decesului persoanei asigurate. Costul unei poliţe de asigurare de viaţă se numeşte primă de asigurare, şi este stabilită de asigurator în funcţie de tipul de produs dorit, suma asigurată, durata contractului, riscurile acoperite.

Conform prevederilor din Codul Fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care  se acordă ele.

Primele de asigurare plătite de către angajator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii, sunt incluse la categoria avantaje primite de un salariat potrivit prevederilor de la art. 55 alin. (3) din Codul Fiscal.

Astfel, sumele sau avantajele de natură salarială ori asimilate salariilor primite de salariaţi se supun regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii.  Potrivit legislaţiei, la stabilirea venitului impozabil se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi  contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridică sau de o altă entitate, pentru angajaţii proprii, cu excepţia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislaţiei în materie.

Atenţie! Avantajele în bani şi echivalentul în lei al avantajelor în natură sunt impozabile, indiferent de forma organizatorică a entităţii care le acordă.

Potrivit programului legislativ, tratamentul fiscal al avantajului reprezentând contravaloarea primelor de asigurare, prezentat de altfel şi în Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, este următorul:

– pentru beneficiarii care obţin venituri salariale şi asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de această natură ale lunii în care sunt plătite primele de asigurare;

– pentru alţi beneficiari, care nu au o relaţie generatoare de venituri salariale şi asimilate salariilor cu suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse în conformitate cu prevederile art. 78 din Codul fiscal.

Până acum am stabilit că asigurările de viaţă suportate de angajator reprezintă, pentru salariat, un venit asimilat salariului, va fi trecut pe statul de plată, într-o coloană distinctă numită, de exemplu, „Sume asimilate salariilor” sau “Avantaje”, se va adauga la venitul brut şi se va impozita potrivit regulilor generale.

Referitor la contribuţiile sociale, vom analiza prevederile din Codul fiscal de la Titlul IX²-Contribuţii sociale obligatorii, Capitolul I – Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din salarii, venituri asimilate salariilor. Conform art. 296*4 orice altă sumă de natură salarială sau avantaj asimilat salariului în vederea impunerii este inclus în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii.

Din punct de vedere al angajatorului, în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale datorate de acesta se includ sumele care fac parte din baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale.

Atenţie! La calculul contribuţiei pentru asigurări sociale trebuie să avem în vedere dacă totalul veniturilor (salarii + asigurări de viaţă) depăşeşte plafonul maxim, care reprezintă de 5 ori câştigul salarial brut. În acest caz, contribuţia individuală la CAS se calculează în limita acestui plafon. Câştigul salarial mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Referitor la deductibilitatea acestor cheltuieli la calculul impozitului pe profit, ele sunt deductibile atata timp cât sunt impozitate la salariat, conform prevederilor din Codul fiscal de la art. 21 alin. (4) lit. k) potrivit cărora “cheltuielile cu primele de asigurare plătite de angajator, în numele angajatului, care nu sunt incluse în veniturile salariale ale angajatului, conform titlului III.”

În concluzie, asigurările de viaţă suportate de angajator pentru salariaţii proprii sunt:

  1. din punct de vedere al salariatului:

  • venituri asimilate salariului;

  • supuse impozitului pe salariu;

  • incluse în baza de calcul a contribuţiilor sociale individuale (contribuţia de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, la bugetul asigurărilor de şomaj).

  1. din punct de vedere al angajatorului:

  • incluse în baza de calcul a contribuţiilor sociale (contribuţia de asigurări sociale, de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, de asigurări sociale de sănătate, pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, la bugetul asigurărilor de şomaj, la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale);

  • deductibile la calculul profitului impozabil, dacă sunt incluse în veniturile salariale ale angajatului.

 

Primele de asigurare incluse în veniturile salariale ale angajaţilor se vor înregistra în contabilitate astfel:

1. Valoarea primelor achitate de societate incluse în veniturile salariale:

             641                      =                     421

„Cheltuieli cu salariile        „Personal – salarii datorate”

        Personalului”

2. Plata primelor către societatea de asigurări:

            461                       =                     5121

      „Debitori diverşi”            „Conturi la bănci in lei”

3. Reţinerea sumelor achitate:

             421                      =                     461

   „Personal – salarii datorate”        „Debitori diversi”

Primele de asigurare de viaţă achitate conform contractelor de asigurare, dar neincluse în veniturile salariale ale angajaţilor se înregistrează cu ajutorul contului 613 „Cheltuieli cu primele de asigurare”.