Deductibilitate limitată pentru cheltuielile aferente vehiculelor rutiere

 Începând cu luna mai 2009, prin publicarea vestitei OUG 34/2009, s-a adăugat în Codul fiscal o nouă cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit/venit și anume cheltuiala privind combustibilul.

Astfel, pentru perioada 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010, pentru vehiculele rutiere motorizate care erau destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cheltuiala cu combustibilul era nedeductibilă în totalitate.

De la regula generală au fost exceptate vehiculele care se înscriau în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de agenţii de recrutare a forţei de muncă;

2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;

3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.

Ulterior, prin publicarea OUG 117/2010  a fost prelungită această prevedere și pentru anul 2011, urmând ca începând cu data de 1 ianuarie 2012, odată cu publicarea OUG 125/2011 cheltuiala cu combustibilul să fie deductibilă doar în proporție de 50%, păstrându-se caracteristicile și excepțiile de la prevederea legislativă inițială.

De la data de 1 iulie 2012 limitarea capătă o nouă nuanță. În primul rând, limitarea este valabilă doar pentru vehiculele rutiere motorizate care NU sunt utilizate EXCLUSIV în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului.  Tot cu această dată sunt clasificate în mod diferit și excepțiile. Astfel, aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;

5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

În al doilea rând, noutatea legislativă constă în faptul că limitarea se extinde asupra tuturor cheltuielilor aferente unui vehicul rutier, mai puțin cheltuiala cu amortizarea, care vom vedea că ulterior va fi și ea limitată.

Justificarea utilizării vehiculelor

În sensul acordării deductibilităţii integrale la calculul profitului impozabil a cheltuielilor aferente autoturismelor care se folosesc exclusiv în scopul activităţii economice se întocmește în mod obligatoriu o foaie de parcurs, care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii:

  • categoria de vehicul utilizat

  • scopul şi locul deplasării

  • kilometrii parcurşi

  • norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

 Care sunt cheltuielile supuse limitării

 În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, cum sunt:

  • impozitele locale

  • asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto

  • inspecţiile tehnice periodice

  • rovinieta

  • chiriile

  • partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată

  • dobânzile, comisioanele, diferenţele de curs valutar

  • piesele de schimb  auto etc.

   Atenție! Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectuează după aplicarea limitării aferente taxei pe valoarea adăugată, respectiv aceasta se aplică şi asupra taxei pe valoarea adăugată pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată.

Exemplu de calcul și monografie contabilă

Vom determina valoarea nedeductibilă a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activităţii economice

Datele, conform facturii de la furnizor, sunt:

– cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile – 1.000 lei,

– TVA deductibilă – 240 lei,

Înregistrare factură de la furnizor:

      %      =  401            1.240

611.1                               500

611.2                               500

4426                                240

Înregistrare TVA nedeductibilă în procent de 50% din valoarea TVA de pe factură:

   %      =    4426      120

611.1                         60

611.2                         60

unde:

611.1 = cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile deductibile

611.2 = cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile nedeductibile

– baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile

   1.120 lei (1.000 + 120)

 – valoarea nedeductibilă a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile

  1.120 x 50% = 560 lei

Reguli privind cheltuielile aferente autoturismelor deținute de persoanele cu funcții de conducere

Iulie 2012 reprezintă punctul de plecare și pentru limitarea în ceea ce privește deductibiliatea tuturor cheltuielilor de funcționare, întreținere și reparații aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare, la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii. Dacă până la această dată erau exceptate cheltuielile privind combustibilul, începând cu luna iulie 2012 toate cheltuielile aferente autoturismului pentru care se acceptă deducere, mai puțin cele cu amortizarea, sunt deductibile doar în limita de 50%, dacă nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.

Deductibilitate limitată pentru cheltuielile cu amortizarea

Potrivit prevederilor din Codul fiscal de la art. 24 începând cu data de 1 februarie 2013 prin publicarea în Monitorul Oficial a OG nr. 8/2013, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună. Pentru acest tip de mijloace de transport nu se aplică prevederile potrivit cărora  acestea pot fi amortizate şi în funcţie de numărul de kilometri sau numărul de ore de funcţionare prevăzut în cărţile tehnice.

Atenție! Această noutate legislativă se aplică inclusiv pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, achiziţionate/produse anterior datei de 1 februarie 2013, pentru cheltuielile cu amortizarea stabilite în baza valorii fiscale rămase neamortizate la această dată.

Începând cu data de 1 iunie 2013, odată cu publicarea Legii 168/2013 s-au introdus și câteva excepții. Astfel, de la regula generală privind deductibilitatea limitată a cheltuielilor cu amortizarea sunt exceptate situaţiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

  • vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

  • vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, precum şi pentru „test drive” şi pentru demonstraţii;

  • vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

  • vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosinţă, în cadrul contractelor de leasing operaţional sau pentru instruire de către şcolile de şoferi.

Utilizarea vehiculului pentru activitățile exceptate rezultă, în funcție de fiecare situație în parte, din informatii cum sunt :

  • obiectul de activitate al persoanei impozabile;

  • dovada că persoana impozabilă are personal angajat cu calificare în domeniile prevăzute de exceptii;

  • foile de parcurs completate conform prevederilor legale;

  • orice alte dovezi care pot fi furnizate.

Pentru a ușura munca în contabilitate, la momentul calculului impozitului pe profit de preferat este să existe un analitic separat pentru partea de amortizare care depășește limita de 1.500 lei.

Exemplu de calcul și monografie contabilă

Pentru amortizare de 1.750 lei/lună înregistrările contabile vor fi:

-pentru partea de amortizare deductibilă

6811.1 = 2813 1.500

– pentru partea de amortizare deductibilă

6811.2 = 2813 250

unde 6811.1- cheltuieli deductibile de exploatare privind amortizarea imobilizărilor

și 6811.2 – cheltuieli nedeductibile de exploatare privind amortizarea imobilizărilor

Cadru legal aplicabil:

– Legea 571/2003 privind Codul fiscal

– H.G. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal