Cota standard de TVA, redusă de la 24% la 20%, din 2016

cc+oleseaDin 2016, s-ar putea reduce cota standard de TVA, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază la 9%, potrivit proiectului noului Cod Fiscal.

Conform calendarului redactat de Guvern, cota standard a taxei pe valoarea adăugată ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018.

Astfel, documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% la 9% începând cu 1 ianuarie 2016 şi introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu aceeaşi dată.

Pentru anul 2016, încasările la buget sunt evaluate să se micşoreze cu 11,6 miliarde lei, dar cu o creştere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.

Publicat

în

,

de către

Etichete: