Acordarea tichetelor de masă este reglementată de Legea nr. 142 din 1998 însă angajatorii sunt cei care pot decide dacă acordă sau nu tichete de masă.
Sunt prevăzute în legislaţie şi cazuri în care nu se pot acorda tichete de masă, acestea fiind în număr de şase.
- În cazul contractelor civile sau a contractelor de voluntariat
Potrivit legii, numai persoanele care au calitatea de salariat pot beneficia de tichete de masă
Orice alte forme de prestare a unei activităţi remunerate sau neremunerate (voluntariat, contract civil) sunt excluse de la aplicarea prevederilor Legii nr 142/1998.
- În cazul muncii la domiciliu
Tichetele se acordă pentru zilele în care angajaţii sunt prezenţi şi îşi desfăşoară activitatea la unitatea angajatorului. Nu se acordă tichete de masă salariaţilor care se află în alte situaţii stabilite de angajator şi nu sunt prezenţi la lucru în unitate.
- În cazul concediului de odihnă
Salariatul poate utiliza lunar un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrătoare în care este prezent în unitate. Perioada în care salariatul îşi efectuează concediul de odihnă nu este inclusă în categoria zilelor lucrătoare.
- În cazul delegarii sau detaşării
Conform legislaţiei în vigoare, nu sunt considerate zile lucrătoare zilele în care salariatul este delegat sau detaşat în afara localităţii în care îşi are locul permanent de munca.
- În cazul zilelor libere plătite
Salariatul beneficiază de zile libere plătite cu ocazia anumitor sărbatori legale, sau a unor evenimente familiale deosebite, însă nu va primi şi tichete de masă pentru acestea.
- În cazul concediului medical
Pentru zilele de concediu medical, indiferent dacă sunt plătite de angajator, salariaţii nu pot beneficia de tichete de masă.
Trebuie să avem în vedere faptul că în cazul învoirilor, salariaţilor li se acordă tichetele de masă aferente zilelor în care au fost învoiţi, deoarece ei se bucură de toate drepturile care izvorăsc din contract.