Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Se propune:
– introducerea unui nou articol, art. 821 care prevede că organul fiscal central alocă oricărei persoane fizice un număr de identificare digitală atribuit în scop fiscal care să fie utilizat de persoanele fizice, în locul CNP-ului, pentru funcționarea corectă a sistemelor care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice. La solicitarea persoanei fizice, acest număr va fi comunicat fie prin utilizarea serviciului „Spațiul privat virtual” fie prin utilizarea altor mijloace de comunicare în mediu electronic (de exemplu, o aplicație pusă la dispoziția persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon).
Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând acel număr de identificare digitală în scop fiscal în locul codului numeric personal.
– completarea art. 83 cu un nou alineat, alin. (41) în sensul că un subiect de drept fiscal care nu şi-a îndeplinit obligaţia de înregistrare fiscală, poate fi înregistrat din oficiu de organul fiscal central și la
solicitarea unei instituții de interes public în scopul îndeplinirii atribuțiilor prevăzute de lege, în considerarea faptului că, pot apărea situații în care și alte entități, cum este cazul instituțiilor de interes public definite potrivit actelor normative de organizare şi funcţionare, care sunt învestite să îndeplinească un serviciu de interes public, în scopul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege, trebuie să utilizeze codul de identificare fiscală.
– completarea art. 86 cu un nou alineat, alin. (21) care să prevadă obligația contribuabilului nerezident de a declara și datele sale de identificare din țara de rezidență, în special numărul de identificare fiscală (TIN – tax identification number).
– introducerea unui nou articol, art. 921, prin care să se reglementeze acordarea unui identificator nefiscal utilizat în relația cu organul fiscal central, de către orice persoană sau entitate care nu este subiect într-un raport juridic fiscal și care are obligația sau optează pentru îndeplinirea unor obligații stabilite de lege.