Contribuabilii care doresc să beneficieze de amnistia fiscală pot plăti și la poștași datoriile fiscale!

În Monitorul Oficial nr. 971/2024 a fost publicată OUG nr. 116/2024 privind unele măsuri pentru sistemul de informare, comunicare şi încasare a obligaţiilor bugetare care fac obiectul măsurilor de anulare a unor obligaţii bugetare prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal – bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.

Prin această ordonanță, Agenția Națională de Administrare Fiscală va încheia o convenție cu Compania Națională ”Poșta Română” pentru a distribui contribuabililor scrisori de informare cu privire la beneficiile facilităților fiscale adoptate prin OUG 107/2024.

Mai exact, Poșta Română va distribui contribuabililor cu datorii la fisc, persoane fizice sau juridice, scrisoarea de informare privind beneficiile și condițiile de accesare a facilităților fiscale, inclusiv cuantumul total al obligațiilor bugetare restante la data de 31 august 2024 cuprinzând, defalcat, valoarea acestora ce trebuie plătită și, respectiv, valoarea care face obiectul anulării. De asemenea, aceste înștiințări vor cuprinde atât un model al notificării privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare, cât și un model al cererii privind anularea unor obligații bugetare.

Potrivit noutăților, dacă contribuabilul cu datorii la fisc intenționează să beneficieze de facilitățile fiscale stabilite prin OUG 107/2024, salariații poștali preiau plicul care conține notificarea respectivă și încasează, la domiciliul fiscal al contribuabilului sau la oficiul poștal, sumele aferente obligațiilor bugetare ce trebuie achitate.

Ministerul Finanțelor Publice va asigura ANAF fondurile necesare pentru efectuarea cheltuielilor cu prestarea de către Poșta Română a acestor servicii.

De asemenea, astfel de convenții cu Poșta Română pot încheia și autoritățile publice locale, iar cheltuielile aferente cu prestarea serviciilor se asigură din bugetele locale.

Poşta Română este desemnată prin Decizia preşedintelui Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) nr.1363/2019 ca unic furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale din România.

Conform prevederilor acestei decizii, Poşta Română are obligaţia să presteze pe întreg teritoriul României, inclusiv în zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scăzută a populaţiei.


Publicat

în

, ,

de către