Care sunt produsele pentru care se aplică accize nearmonizate începând cu data de 01 septembrie 2013

iaht-acciza

    Printre cele peste 420 de taxe şi impozite pe care trebuie să le plătească biet românul se numără şi accizele. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu fiscalitatea, acciza reprezintă o taxă specială suportată de consumatori şi care se aplică produselor din ţară, din teritoriul comunitar şi din import.

    Prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 490 din 02 august 2013 a Ordonanţei Guvernului nr. 16 din 30 iulie 2013 şi în Monitorul Oficial nr. 553 din 30 august 2013 a Ordonanţei Guvernului nr. 28 din 27 august 2013 s-au introdus noi produse pentru care există obligativitatea plăţii accizelor la bugetul de stat începând cu data de 01 septembrie 2013.

     Ştim deja că alături de cafea verde, prăjită sau solubilă, au fost introduse începând cu data de 01 februarie 2013 la categoria accizelor nearmonizate berea şi băuturile fermentate la care ponderea de alcool absolut este mai mică de 50%, pentru care nivelul accizelor se aplică suplimentar celor prevăzute la accizele armonizate.

     Dar iată că începând cu data de 01 septembrie 2013 operatorii economici care produc, achiziţionează din teritoriul comunitar ori importă produse precum:

  • bijuterii din aur şi/sau din platină

  • confecţii din blănuri naturale

  • iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, cu excepţia celor destinate utilizării în sportul de performanţă

  • autoturisme şi autorurisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm³

  • arme de vânătoare şi arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv

  • cartuşe cu glonţ şi alte tipuri de muniţie

  • motoare cu capacitate de peste 100 CP, destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement,

datorează şi ei accize, o singură dată, prin aplicarea unor sume fixe pe unitatea de măsură asupra cantităţilor produse pe teritoriul României, importate sau achiziţionate intracomunitar, conform anexei nr. 2 de la art. 208 din Legea 571/2003.

     Atentie! Codurile NC prevăzute la art. 207 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal se regăsesc în Regulamentul 927 din 09 octombrie 2012 de modificare a anexei I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful vamal comun, publicat în Jurnalul Oficial al UE nr. 304 din 31 octombrie 2012

     Şi pentru că „obrazul subţire cu cheltuială se ţine”, la categoria plătitorilor de accize au fost adăugate şi persoanele fizice care achiziţionează din teritoriul comunitar ori importă iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, cu excepţia celor destinate utilizării în sportul de performanţă, autoturisme şi autorurisme de teren, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm³ şi motoare cu capacitate de peste 100 CP, destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement.

     Operatorii economici care achiziţionează aceste produse din teritoriul comunitar au obligaţia ca, înainte de primirea produselor, să se înregistreze la autoritatea competentă şi să respecte următoarele cerinţe:

a) să garanteze plata accizelor;

b) să ţină evidenţa livrărilor de astfel de produse;

c) să prezinte produsele la cererea organelor de control;

d) să accepte orice monitorizare sau verificare a stocurilor din partea organelor de control.

     Exigibilitatea accizei intervine:

1. la momentul recepţionării pentru produsele provenite din achiziţii intracomunitare,

2. la data efectuării formalităţilor de punere în liberă circulaţie pentru produsele provenite din operaţiuni de import,

3. la momentul vânzării pe piaţa internă pentru produsele provenite din producţia internă

4. la data efectuării formalităţilor de punere în liberă circulaţie pentru produsele provenite din operaţiuni de import efectuate de persoane fizice, respectiv înainte de efectuarea primei înmatriculări în România, în cazul iahturilor şi autoturismelor provenite din achiziţii intracomunitare efectuate de persoane fizice

5. la data documentului comercial care atestă achiziţia intracomunitară a motoarelor cu capacitate de peste 100 CP în cazul în care achiziţia intracomunitară este efectuată de o persoană fizică.

    Termenul de plată a accizelor provenite din achiziţii intracomunitare şi din producţia internă, inclusiv pentru motoarele achiziţionate intracomunitar de o persoana fizică,  este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care intervine exigibilitatea accizelor. Pentru produsele provenite din import, inclusiv cele achiziţionate de persoane fizice, sau pentru iahturi şi autoturisme achiziţionate intracomunitar de persoane fizice, plata accizelor se face la data exigibilităţii accizelor.

     Potrivit art. 218 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, valoarea în lei a accizelor stabilite în echivalent euro pe unitatea de măsură se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acest curs se utilizează pe toată durata anului următor. Asfel pentru anul 2013 cursul este de 4,5223 lei/euro, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 296/5 din 2 octombrie 2012.

     În concluzie, dacă aţi început să strângeţi bănuții pentru iaht, aveți grijă să puneți deoparte și acciza aferentă, vorba ceea … „unde a mers mia merge şi suta”.

Publicat

în

,

de către