Ce E-uri să consumăm, pentru a evita boala insolvenței?

insolventa

Să mai și zâmbim pentru că nu toate E-urile sunt toxice! Sfatul nostru: Să alegem E-urile bune.

Care E-uri nu sunt nocive? Directorii economici, managerii societăților știu, pentru că ei ar trebui să ,,hrănească” societățile de care răspund cu cele trei E-uri de care este atât de multă nevoie: Echilibru, Eficiență, Eficacitate.

Dar cum ajungem să avem în ,,cămara” societăților pe care le guvernăm din belşug aceste E-uri de care avem atât de multă nevoie? Și ce este starea de insolvență?

Pe scurt, insolvența este incapacitatea unei societăți de a-și achita datoriile scadente, din cauza lipsei lichidităților.

Multe instituții din România sunt nemulțumite de prevederile Legii Insolvenței. Și pe bună dreptate!  Societățile care intră în insolvență, se sustrag momentan (de fapt pe toată perioada în care se desfășoară procedura de insolvență) de datoriile pe care le au, în timp ce colaboratorii lor (în special furnizorii) nu-și mai încasează creanțele.

Printre societățile nemulțumite de Legea Insolvenței se numără și instituțiile bancare din țara noastră. Poate că unul din motive este faptul că suma creditelor restante este în creștere de la o lună la alta. Acesta este motivul pentru care în cursul lunii februarie, la conferința Anul Financiar Bancar, președintele Asociației Române a Bancilor, Radu Ghețea, a declarat că Asociația Română a Băncilor a transmis instituțiilor statului în nenumărate rânduri propuneri referitoare la modificarea Legii Nr.85/2006 privind insolvența, dar și propuneri care fac referire la modul de desfășurare a procedurilor de insolvență (în sensul urgentării acestora).

După cum putem observa nu numai societățile comerciale ci și societățile bancare sunt nemulțumite de legea insolvenței.

Pentru agenții economici, care au cel mai mult de suferit datorita clienților care intră în insolvență, ar fi recomandat ca înainte de începerea colaborării cu un nou client, să analizeze modul în care a evoluat afacerea acestuia în ultimul timp. Ne întoarcem astfel la cele 3 E-uri importante care ne salvează de multe probleme.

1. Ce reprezintă starea de echilibru, într-o companie?

Nici în viața de zi cu zi nu facem nimic fără echilibru, cum am putea reuși când este vorba despre bani?

Ca să fie menținută această stare de echilibru financiar, o societate comercială trebuie să-și încaseze creanțele comerciale pentru a putea achita mai departe obligațiile ce provin din activitatea economică pe care o desfășoară.

Indicatorii  importanți care trebuie urmăriți pentru a analiza starea de echilibru financiar dintr-o societate pot fi: Fondul de rulment, Nevoia de fond de rulment, Trezoreria Netă.

Fondul de rulment se calculează ca suma capitalurilor proprii și a datoriilor pe termen lung din care se scade valoarea activelor imobilizate. Pentru a reflecta o situație bună a societății rezultatul trebuie să fie pozitiv, caz în care, se interpretează că există un surplus de resurse care oferă posibilitatea societătii să facă față unor situații neprevăzute.

Nevoia de fond de rulment se calculează ca fiind suma între valoarea creanțelor și valoarea stocurilor, sumă din care se scad datoriile pe termen scurt ale societății. În acest caz, rezultatul ar fi mulțumitor dacă nevoia de fond de rulment are o valoare negativă. Se poate interpreta că furnizorii acordă termene de plată mai mari, creanțele au un termen de încasare mai mic față de termenul de plată al datoriilor, iar societatea deține un surplus de resurse economice.

Trezoreria netă, care ne indică valoarea lichidităților societății analizate, se calculează ca diferența dintre fondul de rulment si nevoia de fond de rulment. Dacă valoarea indicatorului este pozitivă putem concluziona că societatea cu care intenționăm să colaborăm deține lichidități, își poate achita obligațiile pe care le are față de partenerii de afaceri și într-un cuvânt  societatea își desfășoară activitatea în condiții de echilibru financiar.

2. Cum analizăm dacă o societate este eficientă?

Când dorim să începem o colaborare să nu uităm să analizăm indicatorii de eficiență economică ai noilor parteneri de afaceri, pentru că aceștia nu sunt de neglijat.

Acești indicatori, ne arată ce eforturi a consumat societatea, pentru a obține efectele pe care  le observăm. Mai exact, făcând o comparație între rezultatele obținute de societate (venituri sau profit) și investițiile efectuate de aceasta pentru a obține aceste rezultate (cheltuielile societății), putem concluziona cât de eficient se investesc resursele și se consumă lichiditățile societății, sau mai concret dacă societatea își consumă resursele în mod inteligent pentru a-și mări veniturile și implicit pentru a-și crește profitul.

Un exemplu de calcul, ar fi să raportăm cheltuielile din exploatare la veniturile din exploatare. Cu cât rezultatul acestui indicator este mai mic, cu atât activitatea societății este mai avantajoasă, fiindcă se consumă un efort mult mai mic față de efectul care se obține.

3. Eficacitatea unei societăți comerciale

În primul rând ar trebui să aruncăm o privire atentă asupra evoluției cifrei de afaceri care ne arată dacă societatea studiată are o evoluție ascendentă sau descendentă.

Pentru a fi eficace o societate trebuie să aibă o cifră de afaceri cel puțin constantă, cu toate că ar fi de preferat ca cifra de afaceri să fie în creștere.

 

Concluzionând să nu uităm de cele 3 E-uri importante și când începem o colaborare cu un nou partener să încercăm să le urmărim, pentru că vorba aceea: paza bună trece primejdia rea.

Dacă momentan nu avem în intenție să începem o nouă colaborare și dispunem de puțin timp,  am putea încerca să facem această analiză în propria noastră cămară, iar dacă unul din ingrediente  ne lipsește, trebuie procurat în mare grabă pentru a nu risca să ne molipsim de…boala insolvenței.


Publicat

în

de către