Piaţa muncii încotro?

somajPotrivit Institutului Naţional de Statistică, piaţa muncii a dat semnale de revenire în primele nouă luni ale anului, având în vedere că numărul de salariaţi din economie a crescut. La finele lunii septembrie, economia avea 4,37 milioane de salariaţi, în creştere cu 66.100 de persoane noi faţă de situaţia de la începutul anului, iar cele mai multe angajări au fost făcute în companiile care se ocupă cu activităţi de suport, în agricultură sau în hoteluri şi restaurante.

Ritmul de noi angajări a scăzut semnificativ faţă de ianuarie – septembrie 2012, când efectivul total de salariaţi a crescut cu aproape 150.000 de persoane.

Rata şomajului a început din nou să crească în lunile de toamnă, după ce în primăvară – vară a înregistrat scăderi. În septembrie, rata şomajului calculată de INS conform standardelor Biroului Internaţional al Muncii (BIM) a fost de 7,5% (faţă de 7% în ianuarie 2013), în timp ce rata şomajului înregistrată la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a ajuns în octombrie la 5,7% (faţă de 6,2% în ianuarie şi de un nivel de 5% în septembrie).

În sectorul bancar, în comerţ, în învăţământ şi în domeniul sănătăţii numărul de angajaţi a scăzut de la începutul anului, iar tendinţa – cel puţin în domeniul serviciilor financiare – se va menţine.

În ceea ce priveşte salarizarea, primele nouă luni din 2013 nu au fost cele mai bune pentru angajaţii români. Salariul mediu net din economie a ajuns la finele lunii septembrie la valaorea de 1.609 lei (în creştere cu 4,6% faţă de perioada similară a anului trecut), ceea ce înseamnă că majorările de salarii (impulsionate, în mare parte, de creşterea salariului minim de la 700 la 800 de lei brut/lună) abia au reuşit să acopere nivelul inflaţiei (de 4,47% în medie în 2013).


Publicat

în

,

de către