15 decembrie 2013 – termen limită de plată

 agricultura

Prin publicarea în Monitorul Oficial a OUG nr. 8/2013, pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, a fost revizuit, începând cu data de 01 februarie a.c, sistemul de impozitare pentru anumite categorii de venituri agricole.  Astfel, conform noutăţilor legislative din domeniul fiscal, veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din:

    a) cultivarea produselor agricole vegetale;

    b) exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea;

    c) creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Sunt excluse din categoria veniturilor agricole următoarele venituri:

  • veniturile din silvicultură şi piscicultură;

  • veniturile obţinute din valorificarea produselor în altă modalitate decât în stare naturală;

  • veniturile pentru care nu au fost stabilite norme de venit.

Aceste venituri sunt considerate venituri din activităţi independente şi se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.

Excepţii. La produsele valorificate în stare naturală există două excepţii pentru care veniturile obţinute nu se impozitează, şi anume pentru:

  • produse culese din flora sălbatică, exclusiv masa lemnoasă. În cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea şi valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate;

  • produse capturate din fauna sălbatică, cu excepţia celor realizate din activitatea de pescuit comercial supuse regulilor de impunere proprii categoriei de venituri independente.

Avem şi o categorie de venituri neimpozabile:

  • veniturile obţinute din exploatarea păşunilor şi fâneţelor naturale.

  • veniturile din cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee şi leguminoase pentru producţia de masă verde destinate furajării animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit

  • veniturile care se încadrează în plafonul neimpozabil pentru care nu se plăteşte impozit:

  1. Produse vegetale

  • până la 2 ha pentru cereale, plante oleaginoase, cartof, sfeclă de zahăr, hamei pe rod

  • până la 1,5 ha pentru leguminoase pentru boabe (mazăre şi fasole pentru boabe, bob, linte, năut, lupin), pomi pe rod (pomi plantaţi în livezi)

  • până la 1 ha pentru tutun, vie pe rod, arbuşti fructiferi

  • până la 0,5 ha pentru legume în câmp

  • până la 0,3 ha pentru flori şi plante ornamentale

  • până la 0,2 ha pentru legume în spaţii protejate

  1. Animale

  • până la 100 animale pentru păsări de curte- din speciile găini, raţe, gâşte, curci, bibilici, prepeliţe

  • până la 75 de familii pentru albine

  • până la 50 animale pentru oi – femele din specia ovine care au fătat cel puţin o dată

  • până la 25 animale pentru capre – femele din specia caprine care au fătat cel puţin o dată

  • până la 6 animale pentru porci de îngrăşat – porci peste 35 de kg, inclusiv scroafele de reproducţie

  • până la 2 animale pentru vaci şi bivoliţe – femele din specia taurine sau bubaline care au fătat cel puţin o dată.

Persoana fizică care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs, în care sunt cuprinse informaţii privind suprafeţe cultivate/capetele de animale/familiile de albine deţinute. Pentru anul 2013 termenul de depunere a declaraţiei a fost amânat până pe data de 25 iunie 2013, conform prevederilor  Legii 168/2013 de aprobare a OG 8/2013.

În cazul în care activitatea se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia depunerii declaraţiei la organul fiscal competent revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice în cadrul aceluiaşi termen. Anexa la declaraţia depusă de asociatul desemnat cuprinde şi cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.

Venitul impozabil dintr-o activitate agricolă se calculează pe baza de norme de venit, norme care au fost stabilite  pe unitatea de suprafaţă (ha), cap de animal sau familie de albine.

Normele de venit corespunzătoare veniturilor agricole impozabile stabilite pentru perioada impozabilă din anul fiscal 2013, cuprinsă între 1 februarie 2013 şi până la sfârşitul anului fiscal,  sunt prevăzute la art. 73 alin (3) din Codul fiscal.

Atenţie! Pentru anul 2013 modificarea structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale/numărului de capete de animale/familiilor de albine, intervenite după data de 25 mai, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil.

Veniturile din activităţi agricole pentru care NU au fost stabilite norme de venit se supun impunerii potrivit prevederilor referitoare la  «Venituri din activităţi independente», venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor lor din contabilitatea în partidă simplă.

Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se vor propune de către entităţile publice mandatate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului, se vor proba şi publica de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

Vă reamintesc că plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel:

a) 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv;

b) 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.

Conform Codului de procedură fiscală pentru neachitarea la termenul de scadenţă a obligaţiilor fiscale de plată, se datorează  dobânzi şi penalităţi de întârziere. Nivelul dobânzii este de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalităţii de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

Contabilitatea nu este grea, mai greu este sa fii contabil.