Ce aduce nou Codul de procedură fiscală începând cu 2016 ( II)

Rămânând tot în sfera creanțelor fiscale vom urmări ce modificări va aduce noul Cod de procedură fiscală începând cu 2016, chiar dacă în mare parte el păstrează cam aceleași prevederi din vechiul Cod.

Potrivit noutăților legislative evidenţa creanțelor fiscale se va organiza pe baza titlurilor de creanţă fiscală şi a actelor referitoare la stingerea creanţelor fiscale. Accesul la informațiile din evidența creanțelor fiscale se va realiza pe bază de cerere adresată organului fiscal competent.

 

Prevederi speciale privind scadenţa şi declararea creanţelor fiscale

Persoanele juridice care, în cursul unei perioade fiscale, se dizolvă cu lichidare potrivit legii, vor avea obligaţia să depună declaraţiile fiscale şi să plătească obligaţiile fiscale aferente până la data depunerii bilanţului în condiţiile legii.

Obligaţiile fiscale stabilite de organul fiscal central prin decizii de plăţi anticipate comunicate după expirarea termenelor de plată prevăzute de Codul fiscal, în cazul contribuabililor care nu au avut obligaţia efectuării de plăţi anticipate în anul precedent întrucât nu au realizat venituri vor fi scadente în termen de 5 zile de la data comunicării deciziei de plăţi anticipate


Certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal central

Certificatul de atestare fiscală se va emite în maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, comparativ cu 5 zile lucrătoare conform actualului Cod de procedură fiscală, cu menținerea termenului de 5 zile lucrătoare doar în cazul solicitărilor din partea contribuabililor supuși inspecției fiscale și care solicită certificatul pentru radierea din registrele în care a fost înregistrat..

Începând cu 2016 certificatul de atestare fiscală va cuprinde pe lângă obligațiile fiscale restante, existente în sold la sfârșitul lunii anterioare și nestinse până la data solicitării acestuia, și alte creanţe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal central în vederea recuperării.

 

Certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal local  

Autorităţilor publice, începând cu 2016, vor putea solicita și ele emiterea certificatului de atestare fiscală, dar bineînțeles în cazurile şi în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare., tocmai pentru a înlesni rezolvarea solicitărilor din partea contribuabililor pentru care sunt necesare aceste certificate.

Certificatul de atestare fiscală se va emite ca și până acum în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data solicitării dar va fi valabil 30 de zile de la data emiterii. Conform vechiului Cod certificatul era valabil doar în luna în care a fost emis.

La fel ca și în cazul certificatului de atestare fiscală emis de organul fiscal  și acest certificat va cuprinde şi alte creanţe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal local în vederea recuperării.

Dacă până în 2016 impozitul datorat pentru bunul înstrăinat era cel recalculat pentru perioada din an până la înstrăinare, conform noilor prevederi legislative proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepţia cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.

 


Solicitarea certificatului de atestare fiscală de către alte persoane decât contribuabilul

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură fiscală orice persoană fizică sau juridică, alta decât o instituție sau autoritate publică, va putea solicita organelor fiscale certificatul de atestare fiscală sau documente care să ateste situaţia fiscală a unui contribuabil numai cu acordul scris al contribuabilului în cauză.

 

Publicarea listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante

Trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, organele fiscale vor publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane fizice şi juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, dar nu înainte de a notifica debitorii. Lista va cuprinde obligaţiile fiscale restante la sfârşitul trimestrului şi neachitate la data publicării listei.

În cazul în care aceste obligații sunt achitate integral organul fiscal competent operează modificările pentru fiecare debitor în parte în termen de 15 zile de la data achitării.

Baza legală: Legea 207/20.07.2015 privind Codul de procedură fiscală