Continuă măsurile cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor!

În Monitorul Oficial nr. 93/2024 a fost publicată OUG nr. 5/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţa Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normativ.

Actul normativ instituie pentru sectorul agricultură şi industrie alimentară, măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole şi alimentare pentru o perioadă de 60 de zile, de la data intrării în vigoare a acesteia.

A fost modificată Anexa la ordonanța de urgenţă, în sensul în care au fost eliminate orezul – bob rotund – cu gramaj cuprins între 0,5 şi 1,5 kg, cozonacul, bulionul de roşii, margarina, drojdia, carnea tocată şi au fost adăugate untul până la 250 grame şi magiunul până la 350 grame.

Suplimentar a fost introdusă prevederea prin care au fost exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgenţă produsele agricole şi alimentare prevăzute în anexă, utilizate ca materii prime în procesul de producție, prelucrare, procesare şi care fac obiectul relațiilor comerciale dintre producător -procesator, procesator -procesator.

Totodată, în contextul introducerii unui nou sector prioritar referitor la eficienţa energetică în agricultură şi care conduce la posibilitatea finanţării unor investiţii strategice gestionate de organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare, este necesară modificarea articolului 6 din Legea nr. 138/2004 a îmbunătăţirilor funciare, republicată.

Propunerea de modificare este justificată de necesitatea introducerii în categoria de beneficiari privaţi a organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi federaţiilor de organizaţii de îmbunătăţiri funciare, care vor putea accesa mai facil măsurile de sprijin finanţate din fonduri publice nerambursabile sau alte fonduri publice.

Potrivit știrilor juridice, actul normativ se adresează operatorilor economici din sectorul agroalimentar (procesatori, distribuitori, comercianţi), organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi federaţiilor de organizaţii de îmbunătăţiri funciare.


Publicat

în

,

de către