Cum ne încurajează statul să plătim mai puţin impozit pe profit

impozit

Dacă anul 2013 ne-a împovărat cu taxe mai mari la buget, cum ar fi, de exemplu, accizele introduse începând cu 1 septembrie la o serie de produse şi nu numai, iată că, începând cu 2014, statul ne deschide o mică portiţă şi ne încurajează să investim în ONG-uri (asociaţii şi fundaţii). Practic redirecţionăm o parte din impozitul pe profit, care oricum trebuie plătit la bugetul de stat,  cu respectarea prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea.

Poate nu mulţi cunosc prevederile Codului fiscal legate de sponsorizare şi, anume, dacă cheltuiala cu sponsorizarea este înregistrată iniţial în contabilitate ca o cheltuială nedeductibila la calculul impozitului pe profit, ulterior, la finele trimestrului, ea poate fi dedusă din impozitul de plată dacă îndeplineşte anumite condiţii:

  • în primul rând trebuie  să existe un contract încheiat între societatea plătitoare de impozit pe profit şi ONG;

  • plata să fie făcută către organizaţia aleasă până la finele anului ca să fie considerată cheltuială a exerciţiului în curs;

  • să nu depăşească limita minimă de 3 la mie din cifra de afaceri şi 20% din impozitul pe profit datorat.

Să vedem concret cum deducem cheltuiala cu sponsorizarea din impozitul pe profit datorat.

Să presupunem că avem următoarele date în contabilitate:

– venituri totale = 100.000 lei din care

                       – cifra de afaceri 90.700 lei

– cheltuieli totale = 70.000 lei

– profit brut = 30.000 lei

– venituri neimpozabile = 0 lei

– cheltuieli nedeductibile = 1.500 lei din care

                          – sponsorizare = 500 lei

Rezultat fiscal = 31.500 lei

Impozit profit datorat = 31.500*16%= 5.040

– 3 la mie din cifra de afaceri = 90.700*3/1000= 272 lei

– 20% din impozitul pe profit datorat = 5.040*20% = 1.008 lei ,

ceea ce inseamnă ca putem deduce din impozitul pe profit datorat doar suma de 272 lei (valoarea cea mai mică a celor doi indicatori)

Impozit pe profit de plată = 5.040 – 272 = 4.768 lei

Diferenţa de 228 lei din cheltuiala cu sponsorizarea rămâne pentru anul 2013 nedeductibilă la calculul impozitului pe profit.

Dar iată şi facilitatea de care vă spuneam. Începând cu 1 ianuarie 2014 conform ultimilor noutăţi legislative prin care s-au adus modificări şi completări la Legea 571/2003 privind Codul fiscal prin publicarea în Monitorul Oficial a OUG 102/2013  sumele din sponsorizare care nu sunt scăzute din impozitul pe profit (cum a fost în cazul nostru suma de 228 lei) se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.

Încă mai avem timp ca până la 31 decembrie 2013 să facem o analiză a cifrei de afaceri şi a impozitului pe profit datorat, iar, dacă aceşti indicatori ne permit, ar fi o oportunitate pentru noi să sprijinim o asociaţie care poate, mai mult decât statul, se preocupă de sănătatea sau educaţia semenilor noştri. Oricum la bugetul de stat nu vor fi poate niciodată suficienţi bani pentru învătământ sau sănătate. Haideţi să-i încurajăm şi să-i susţinem financiar pe cei care au mai multă deschidere spre astfel de activităţi. Oricum din punct de vedere financiar firma nu are de suferit atâta timp cât se încadrează în limitele impuse de lege, şi chiar dacă nu se încadrează după cum ați văzut se poate recupera cheltuiala în următorii 7 ani. Investiţi în cei care au nevoie de voi!