Datorăm sau nu contribuţia la asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală obţinute în anul 2013

asigurareDupă cum bine ştim începând cu data de 01 iulie 2012, odată cu modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, prin publicarea în Monitorul Oficial a OUG 125/2011, s-a instituit obligativitatea persoanelor fizice care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit de a achita contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Baza de calcul a contribuţiei sociale de sănătate este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă egală cu 20% din venitul brut, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

Dar avem şi excepţii. Astfel, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală NU datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă mai realizează şi următoarele venituri:

  • venituri din salarii sau asimilate salariilor;

  • venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj;

  • venituri din pensii mai mici de 740 lei;

  • venituri obţinute de:

  1. întreprizătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;

  2. membrii întreprinderilor familiale;

  3. persoanele care au statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;

  4. persoanele care realizează venituri din profesii libere;

  5. persoanele care realizează venituri din activităţile agricole, şi anume din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea, creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală,     în stare naturală.

  6. persoanele care realizează venituri în regim de reţinere la sursă a impzitului pe venit din activităţi agricole, adică veniturile din silvicultură şi piscicultură şi veniturile pentru care nu au fost stabilite norme de venit.

  • venituri din:

  1. activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent;

  2. activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;

  3. asocierea unei persone fizice cu o persoană juridică contribuabil, care nu generează o persoană juridică.

  • venituri din asocierile fără personalitate juridică dintre o persoană fizică rezidentă cu persoane juridice române, pentru veniturile realizate atât în România cât şi în străinătate.

Persoanele care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală datorează contribuţii sociale de sănătate individuale în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective, iar încadrarea în plafoanele impuse se face de către organul fiscal, după încheierea anului fiscal, pe baza declaraţiilor fiscale.

Acum să vedem practic cum va proceda organul fiscal în anul 2014 pentru a stabili dacă se datoareză sau nu contribuţia la asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care pe lângă venituri din drepturi de proprietate intelectuală au obţinut în cursul anului fiscal şi venituri de natura celor menţionate.

PASUL I

Organul fiscal verifică dacă persoana fizică a mai realizat şi venituri din categoria celor prezentate.

  • dacă DA→  NU se datorează CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală. În situaţia în care s-au efectuat plăţi anticipate reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate, CASS se regularizează.

  • dacă NU→ se trece la pasul II.

PASUL II

Organul fiscal verifică dacă persoana fizică a realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor (valabil doar pentru anul 2013), investiţii, premii şi căştiguri din jocuri de noroc, sau din alte surse, aşs cum sunt ele prevăzute la art. 78 din Codul fiscal

  • Dacă DA→se datoreză CASS pentru toate veniturile, atât din drepturi de proprietate intelectuală cât şi cele identificate la pasul II. Baza lunară de calcul este suma veniturilor din toate sursele împărţită la 12 luni.

  • Dacă NU→pentru persoanele fizice care au realizat, în anul 2013, numai venituri din drepturi de proprietate intelectuală, baza lunară de calcul al CASS se stabileşte prin însumarea bazelor lunare, aşa cum au fost ele declarate de plătitorii ve venit.

În ambele cazuri, dacă rezultatul este mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară atunci baza lunară de calcul va fi egală cu salariul de bază minim.

Stabilirea obligaţiilor anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuală.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.

    Pe baza informaţiilor prezentate pot să recomand persoanelor care au obţinut venituri din drepturi de proprietate intelectuală sa-şi evalueze veniturile obţinute în anul 2013 în ceea ce priveşte încadrarea lor pentru a-şi face măcar o idee în ceea ce priveşte diferenţa de contribuţie care poate va fi de achitat în anul 2014. Sau poate mai bine ar trebui să mai suplimenteze veniturile în aceste două luni care au mai rămas din anul 2013 pentru a nu lăsa ocazia organului fiscal de a solicita contribuţie pentru venituri care practic nu s-au obţinut.

Deci mult succes în realizarea a cât mai multor venituri din drepturi de proprietate intelectuală în perioada cât a mai rămas până la finele anului.