Deducerea specială pentru credite restructurate

Conform unei noutăţi legislative recent publicate salariaţii şi pensionarii care au credite în derulare la data de 31 mai 2014 şi le restructurează vor primi un ajutor din partea statului sub forma unei deduceri speciale lunare de care se va ţine cont la stabilirea bazei de calcul a impozitului pe venit.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 475 din 27 iunie 2014 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 46 din 26 iunie 2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal prin care a fost introdusă noțiunea de deducere specială pentru credite restructurate.

Mai întâi de toate trebuie să știm că această deducere specială se aplică pentru drepturile reprezentând venituri din salarii sau pensii aferente lunilor cuprinse în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2017 obținute de persoane fizice rezidente române, cu domiciliul în România, sau de persoane fizice nerezindente care îndeplinesc condițiile de rezidență, ceea ce presupune că restructurarea trebuie înregistrată până la data de 31 decembrie 2015.

Restructurarea creditelor reprezintă de fapt o modificare a condițiilor de rambursare, și trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru ca deducerea specială să poată fi acordată, astfel:

a) să nu fie înregistrate întârzieri la plată sau acestea să fie de cel mult 90 de zile;

b) obligațiile de plată lunare să fie diminuate cu cel mult 35% dar nu mai mult de 900 lei, pentru o perioadă de maximum 2 ani;

c) să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată;

d) sumele reprezentând diminuările ratelor lunare de plată să fie distribuite pe o durată egală cu cea pentru care a fost acordată diminuarea obligaţiilor de plată;

e) rata dobânzii nu poate fi modificată pe perioada restructurării și nu se pot impune alte costuri decât cele incluse în contract la data restructurării;

f) debitorul intră în posesia scadențarului înainte de restructurare

Deducerea specială se acordă lunar pentru o singură restructurare aprobată unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, după încheierea perioadei de diminuare a ratei şi reprezintă rata din această perioadă, cu condiţia ca suma totală amânată la plată să se încadreze în limita valorică de 900 lei lunar.

Pentru restructurarea creditelor pot opta doar instituțiile de credit, persoane juridice române sau străine, precum și instituțiile financiare nebancare, persoane juridice române.

Noutatea legislativă impune câteva condiții și pentru titularul unui credit, și anume:

a) contractul de credit să fie în derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de data acordării creditului;

b) creditul primit de persoana fizică să fi fost restructurat până la data de 1 ianuarie 2016;

c) persoana fizică să realizeze venituri brute din salarii, la funcţia de bază, de până la 2.200 lei, inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea.

Atenție! Deducerea specială se acordă doar pentru veniturile obținute la funcția de bază.

 

Situații speciale

  1. deducerea nu se mai acordă dacă:

    1. salariul a fost majorat și a depășit plafonul de 2.200 lunar;

    2. rata creditului nu a fost achitată conform scadențarului stabilit la restructurare

  2. dacă persoana fizică se mută la alt angajator în cursul unei luni atunci deducerea specială se acordă de către primul angajator.

 

Documente justificative necesare pentru acordarea facilității fiscale

 

Pentru a beneficia de deducere specială persoana fizică deținătoare a unui credit restructurat trebuie să pună la dispoziția angajatorului următoarele documente:

a) la solicitarea acordării deducerii, documentul emis de împrumutător din care să rezulte: titularul creditului, rata creditului de după încheierea perioadei de diminuare a ratei, graficul plăţilor stabilit în urma restructurării;

b) lunar, documentul emis de împrumutător, care atestă plata ratelor conform graficului stabilit în urma restructurării.

Compartimentul contabilitate, înainte de a calcula salariul trebuie sa verifice dacă salariatul este la zi cu plata ratelor.

 

Baza de calcul a impozitului

 

Pentru perioada pentru care se acordă deducere specială, baza de calcul a impozitului pe salarii se calculează prin scăderea din din venitul net a următoarelor:

  • deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
  • deducerea specială pentru credite;
  •  cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
  •  contribuţiile la fondurile de pensii facultative

Pentru pensionari regulile sunt aceleaşi ca şi la salariaţi. Condiţia de bază este ca venitul brut lunar din pensii la locul desemnat pentru acordarea deducerii speciale pentru credite să fie de până la 2.200 să lei, inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea.

Venitul impozabil lunar din pensii se va stabili prin deducerea din venitul din pensie, în ordine, a următoarelor:

  •  contribuţii sociale obligatorii calculate, reţinute şi suportate de persoana fizică;
  • suma neimpozabilă lunară de 1.000 lei;
  • deducerea specială pentru credite.

 

Atenţie! În cazul în care contribuabilul realizează venituri atât din pensii, cât şi din salarii, deducerea specială pentru credite se acordă la stabilirea bazei impozabile pentru venitul realizat de la o singură sursă desemnată de contribuabil.

Contribuabilul are obligaţia să înştiinţeze plătitorul de venit desemnat în vederea acordării deducerii speciale pentru credite, prin depunerea unei declaraţii pe propria răspundere, că nu beneficiază de deducerea respectivă la determinarea bazei impozabile pentru alte venituri realizate din salarii sau pensii.

 

Procedura de aplicare a acestei facilități fiscale se va stabili prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Până atunci să încercăm să analizăm situația cu ajutorul unui exemplu simplu, plecând de la premiza că deținătorul creditului îndeplinește toate condițiile impuse de acestă ordonanță.

 

Model de calcul

 

Persoana fizică A are calitatea de salariat la angajatorul X, unde are funcția de bază, și obține un venit brut lunar în sumă de 2.000 lei. La data de 1 martie 2012 s-a contractat un credit în sumă de 70.000 lei cu perioadă de rambursare de 60 luni și cu o rata lunară de rambursare de 1.550 lei. Pentru acest credit începând cu data de 1 septembrie 2014 se solicită restructurarea pe o perioadă de 1 an și 4 luni.

Având în vedere că sunt îndeplinite toate condițiile pentru a se obține această restructurare, instituția bancară de la care s-a obținut creditul aprobă o diminuare a ratei cu suma de 470 lei pentru perioada 01.09.2014-31.12.2015, la care se adaugă costurile suplimentare pentru amânarea creditului în sumă de 30 lei/lună.

Începând cu data de 1 ianuarie 2016 și până pe data de 30 aprilie 2017 angajatorul X, la solicitarea salariatului, va acorda deducerea specială și va calcula impozitul pe salar astfel:

 

Date salariale

Fără restructurare

Cu restructurare

Venit brut

2.000

2.000

Contribuții sociale

330

330

Venit net impozabil

1.670

1.670

Deducere personală de bază

130

130

Deducere specială pentru credite

500

Venit bază de calcul

1540

1040

Impozit salar

246

166

 

Perioada de rambursare va fi prelungită cu perioada de restructurare, respectiv un an si patru luni, perioadă în care rata lunară va cuprinde diminuarea ratelor lunare de plată din perioada de restructurare inclusiv costul suportat de debitor pentru amânarea la plată a acestora, în cazul nostru rata va fi de 500 lei.

Din punct de vedere al salariului rezultă un beneficiu pentru angajat în sumă de 80 lei/ lună, care reprezintă practic 16% din deducerea specială. Având în vedere că restructurarea presupune și costuri suplimentare pentru debitor legate de amânarea la plată a diminuărilor ratelor lunare e bine să facem o evaluare amănunțită înainte de a aplica această facilitate fiscală.