Multinaționalele vor plăti impozit suplimentar naţional!

Legea nr. 431/2023 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 8/2024.

Prezenta lege se aplică entităţilor constitutive care au sediul în România şi care sunt membre ale unui grup de întreprinderi multinaţionale sau ale unui grup naţional de mari dimensiuni, grup care are un venit anual de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 750.000.000 euro.

Impozitul suplimentar naţional se datorează de către toate entităţile constitutive impozitate la un nivel redus în România ale grupului de întreprinderi multinaţionale sau ale grupului naţional de mari dimensiuni din România care intră sub incidenţa acestei legi, pentru exerciţiul financiar respectiv.

Impozitul suplimentar național reprezintă diferența dintre cota minimă de 15% și cota efectivă de impozitare determinată la nivelul filialelor din România ale întreprinderilor multinaționale cu sediul în străinătate.

Acesta se va plăti în România și nu în jurisdicția unde este înregistrată societatea mamă finală.

Prin urmare, România va avea dreptul de a încasa diferența de impozit, aceasta nemaifiind colectată în jurisdicțiile societăților mamă ale grupurilor de întreprinderi multinaționale respective, prin aplicarea regulii generale IIR.