Obligaţiile fiscale ale asocierilor

Asocierile dintre persoanele juridice străine şi asocierile dintre persoanele juridice străine şi persoane fizice nerezidente care desfăşoară activitate în România într-o asociere cu sau fără personalitate juridică, prevăzute la art. 13 lit. c) şi e) din Codul Fiscal, sunt obligate la plata impozitului pe profit .
Înregistrarea fiscală a asocierii ca plătitor de impozit pe profit (vector fiscal – formular 010) şi obţinerea unui cod de înregistrare fiscală pentru declararea şi plata impozitului-se numără printre obligaţiile asocierilor sus-menţionate.
Asocierile fără personalitate juridică dintre persoane juridice străine, care îşi desfăşoară activitatea în România, trebuie să desemneze una din părţi care să fie responsabilă pentru îndeplinirea obligaţiilor ce îi revin fiecărui asociat pentru: înregistrarea asocierii la organul fiscal, înainte ca aceasta să înceapă să desfăşoare activitate; conducerea evidenţelor contabile ale asocierii; plata impozitului în numele asociaţilor, conform art. 34 alin. (5); depunerea unei declaraţii fiscale trimestriale la organul fiscal, care să conţină informaţii cu privire la partea din veniturile şi cheltuielile asocierii care este atribuibilă fiecărui asociat, precum şi impozitul care a fost plătit la buget în numele fiecărui asociat; furnizarea de informaţii în scris, către fiecare asociat, cu privire la partea din veniturile şi cheltuielile asocierii care îi este atribuibilă acestuia, precum şi la impozitul care a fost plătit la buget în numele acestui asociat.
Pentru definitivarea impozitului pe profit anual datorat pentru anul 2012, din activităţile desfăşurate în asociere, de către contribuabilii prevăzuţi la art. 13 lit. c) şi e) din Codul Fiscal, se utilizeată formularele 100, 104 şi Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 11 ORDINUL ANAF nr. 1950/2012.