La sfârşitul lunii noiembrie al anului trecut şi în luna ianuarie al anului curent, Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul M.F.P. nr. 3.055/2009, publicat în Monitorul Oficial nr. 766 din 10 noiembrie 2009, au suferit mai multe modificări.
Astfel, în luna noiembrie al anului trecut, reglementările contabile au fost modificate prin Ordinul M.F.P. nr. 1898/2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 727 din 26 noiembrie 2013.
Prin Ordinul M.F.P. nr. 1898/2013 au fost modificate prevederile privind creanţele preluate prin cesionare, în sensul ca acestea vor fi evidenţiate în contabilitate la costul de achiziţie, valoarea nominală a acestora fiind urmărită în afara bilanţului.
De asemenea, au fost stabilite noi criterii de recunoaştere a veniturilor şi cheltuielilor. Astfel: „Veniturile sunt recunoscute în contul de profit şi pierdere atunci când se poate evalua în mod credibil o creştere a beneficiilor economice viitoare legate de creşterea valorii unui activ sau de scăderea valorii unei datorii. Recunoaşterea veniturilor se realizează simultan cu recunoaşterea creşterii de active sau reducerii datoriilor (de exemplu, creşterea netă a activelor, rezultată din vânzarea produselor sau serviciilor, ori descreşterea datoriilor ca rezultat al anulării unei datorii). Cheltuielile sunt recunoscute în contul de profit şi pierdere atunci când se poate evalua în mod credibil o diminuare a beneficiilor economice viitoare legate de o diminuare a valorii unui activ sau de o creştere a valorii unei datorii. Recunoaşterea cheltuielilor are loc simultan cu recunoaşterea creşterii valorii datoriilor sau reducerii valorii activelor (de exemplu, drepturile salariale angajate sau amortizarea echipamentelor).”
Tot prin Ordinul M.F.P. nr. 1898/2013 au fost modificate regulile privind impozitul pe profit: „Impozitul pe profit, precum şi celelalte impozite pentru care legislaţia fiscală prevede efectuarea de plăţi anticipate se reflectă distinct în contabilitate, pe seama cheltuielilor şi a conturilor de datorii, cu evidenţierea separată a achitării contravalorii acestora.”
Potrivit modificările aduse prin Ordinul M.F.P. nr. 2067/2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 6 din 7 ianuarie 2013, „în cazul racordării utilizatorilor la reţeaua electrică, contravaloarea cheltuielilor suportate de utilizatori cu racordarea reprezintă imobilizări necorporale de natura drepturilor de utilizare şi se evidenţiază în contul 205 «Concesiuni, brevete, licenţe, mărci comerciale, drepturi şi active similare»/analitic distinct„.
De asemenea, noile reguli prevăd ca „Producătorii de energie din surse regenerabile, care beneficiază de certificate verzi emise de operatorul de transport şi sistem, potrivit legii, evidenţiază lunar dreptul de a primi certificate verzi (articol contabil 445 «Subvenţii»/analitic distinct = 7411 «Venituri din subvenţii de exploatare aferente cifrei de afaceri»). Creanţa aferentă certificatelor verzi se evaluează în funcţie de numărul de certificate verzi de primit şi preţul de tranzacţionare de la data stabilirii acestui drept, publicat de operatorul pieţei de energie electrică (S.C. OPCOM – S.A.).„