Şeherezada şi noutăţile Codului Fiscal (2)

taxe-c-fiscal„Ce Şeherezada, ce poveşti vrei să îmi spui tu în articolele tale ?! Suntem în FEBRUARIE, ai înţeles ?? Nu ştii că sunt în vigoare deja noile modificări aduse Codului fiscal ? Ai măcar vreun pic idee ce nopţi de coşmar şi ce dureri de cap am deja ? Ştii tu că ieri, studiind Codul, inima a inceput să-mi bată mai tare, am simţit că mă sufoc şi mi s-a făcut rău instantaneu ?!

Şeful vine la mine şi vrea să îi spun cum ne afectează pe noi ca firmă modificările, dacă e de bine sau de rău pentru noi, da’ să-i explic pe înţelesul lui, să nu vin cu termenii mei contabili din care nu pricepe o boabă, barbată-miu şi fii-miu amândoi vor să-şi constituie fonduri de rezervă pentru statul la vară pe terasă la bere, că de, se scumpesc ţigările şi bautura, mama ei de băutură, iar eu mă gândesc la impozitul pe venit, cel pe profit, accize, TVA, CAS, şi la mama, săraca … Daaa, la mama, că are în bătătură 4 văcuţe şi-alea 15 oi, şi-acum fiscul vine şi îi spune că are normă de venit la vaci de 453 lei şi la oi de 23 lei.

Şi m-a sunat biata de ea… «Ilenucă, mamă, ce să fac, să vând două văcuţe lui Ilie al Catincăi din capătu satului, că ar vrea să le ia, da’ n-au nici ei bani prea mulţi şi-ar vrea să-mi plătească în rate…au cinci copii… ăl mic are 5 luni … şi-o vândut vaca şi căruţa cu calul pe care le aveau de-o luat medicamente pentru el, că tare bolnav o fost… îmi fac şi eu o pomană ajutându-i, că amu vuieşte satu tăt de noile biruri, că avem de dat bani şi nu’ ş ce hârtii de scris dacă avem mai mult de 2 vaci sau mai mult de 10 oi… pai laptele vi-l trimit vouă la oraş, să nu mai mâncaţi de-ăla la cutie, şi mai dau şi bani la şofer când vi-l trimit pe autobuz, când tai o mioară, o găină sau vreo gâscă tot vouă v-o dau, ce, eu câştig bani ?! off, bătrâneţile mele, că greu îi, şi pensia de la colectivă tare repede se duce…» ”

Te regăseşti măcar puţin în această situaţie ? Şeful vrea să ştie, ai un părinte la ţară care vrea şi el să înţeleagă ce îl aşteaptă, că pune mai multă bază pe ce-i spune fecioru sau fata decât ce zice dom’ Costică la birt, simţi că te ia durerea de cap? Linişteşte-te, respiră adânc şi hai sa vedem, practic, la ce se referă modificările aduse de Ordonanţa 8/2013 Codului fiscal şi ce ai TU practic de făcut.

Nu îţi voi vorbi despre cum vor ai noştri guvernanţi să scadă evaziunea fiscală din domeniul agricol, pentru căFiscul vă aşteaptă, dragi agricultori ! (1)” şi Fiscul vă aşteaptă, dragi agricultori ! (2) sper că te vor lămuri. Şi nici despre majorările de accize la ţigarete şi bere, prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale din domeniul alcoolului ( reducerea utilizării alcoolul etilic scutit de la plata accizelor pentru obţinerea băuturilor alcoolice), corelarea cotelor de accize pentru bere şi băuturi fermentate, altele decât bere şi vin, cu conţinutul de alcool şi procesul de producţie nu îţi voi spune. Ai detalii despre acestea în „Şeherezada şi noutăţile Codului Fiscal (1).

 

Nu voi dezvolta nici faptul că, potrivit art. 4 din acest Cod fiscal la care ne tot referim, ce ne transformă nopţile în coşmar, ” Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia. Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.” Ce sens mai are să polemizăm, să ne luptăm cu morile de vânt ?! Cum a fost cu majorarea TVA-ului, vă mai amintiţi ? Avem un act normativ ( Ordonanţa 8/2013) ce poate produce schimbări majore în micul nostru univers, aşa încât… să pornim la studiu !

 

Şi să începem cu ceva simplu, noutăţile privind impozitul pe venit. Ordonanţa 8/2013 ne spune că regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi urmatoarelor tipuri de venituri,considerate asimilate salariilor:

– indemnizaţia primită de angajaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, pentru partea care depăşeşte 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice. Adică simplu, ai plecat în delegaţie, ai fost detaşat şi ai primit o diurnă ce depăşeşte 2,5 ori nivelul stabilit pentru cei din instituţiile publice, ia mai dă şi tu un ban la stat, că ai de unde să plăteşti contribuţii sociale de care probabil nu vei mai beneficia !

–  sumele reprezentând salarii, diferenţe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile. Impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii pentru veniturile realizate în afara funcţiei de bază, şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite, că vorba aia, „Ce-i în mână nu-i minciună !”

 

Despre dividende ?!

Noutatea e că regimul fiscal aplicabil veniturilor din dividende se aplică şi pentru veniturile considerate dividende, reprezentând sume plătite de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la persoana juridică, dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia. Adică, în traducere liberă, dacă societatea cumpără bunuri ce sunt utilizate personal de vreun asociat, bunuri ce nu sunt necesare desfăşurării obiectului de activitate al societăţii, potrivit Ordonanţei 8/2013, sumele pot fi considerate ca o distribuire de dividende.

 

Ce prevede ordonanţa despre impozitul pe venitul datorat de nerezidenţi ? Sunt sau nu descurajate tranzacţiile cu firmele din paradisurile fiscale ?

Simplu! De acum, potrivit modificărilor aduse Codului fiscal, sunt eliminate din sfera veniturilor impozabile obţinute din România de nerezidenţi veniturile din prestarea de servicii de management sau de consultanţă din orice domeniu, dacă aceste venituri sunt obţinute de la un rezident sau dacă veniturile respective sunt cheltuieli ale unui sediu permanent în România. În schimb, sunt incluse veniturile din servicii prestate în România şi în afara României, exclusiv transportul internaţional şi prestările de servicii accesorii acestui transport. Anterior, doar veniturile din servicii prestate în România erau incluse.

Bye – bye tranzacţii cu firmele din paradisurile fiscale ! Veniturile ce urmează a fi plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii vor fi impozitate cu 50%. Bineînţeles că sunt câteva excepţii, însă… s-a trecut de la o impozitare de 16% la una de 50%, ceea ce, trebuie să recunoaştem, este descurajant într-un sens pozitiv.

 

Taxe locale mai mari pentru primăriile cu datorii ?!

Un DA categoric ! Dacă la sfârşitul lui 2012, Hotărârea nr. 1309/2012 aducea ca noutate faptul că, începând cu anul 2013, Guvernul a stabilit că impozitele şi taxele locale pot fi indexate ţinând cont de rata inflaţiei, lăsând însă la nivelul fiecărui autorităţi locale decizia de a majora sau nu impozitele şi taxele locale, sau dacă le actualizează aşa cum a stabilit Guvernul, iar la începutul anului, vă bucuraţi poate la anunţul că, potrivit O.G. nr. 1/2013, indexarea taxelor locale este la latitudinea autorităţilor locale şi nu reprezintă o obligaţie impusă de la nivel central, surprize – surprize !!!

Taxele sunt o sursă de venituri a administraţiei locale, aşa încât să lăsăm deoparte declaraţiile populiste ! Ordonanţa 8/2013 ne spune, în acest sens, că prevederile O.G. nr. 1/2013 sunt aplicabile numai de autorităţile administraţiei publice locale care nu au înregistrate la data de 31 decembrie 2012 arierate. Adică să fie clar, ai arierate, majorezi obligatoriu taxele şi impozitele, aşa încât autorităţile administraţiei publice locale ce au adoptat hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 în temeiul O.G. 1/2013, care au însă arierate, adoptă noi hotărâri, stabilind că începând cu 1 februarie 2013 nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile sunt cele din H.G. nr. 1.309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013. Hotărârile se adoptă în procedură de urgenţă.

De ce e de interes pentru noi, persoanele fizice ?  Dacă am achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 şi achităm integral până la data de 30 septembrie 2013 diferenţele rezultate în urma majorării, beneficiem de bonificaţia de 10% pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, teren, mijlocul de transport.

 

Articolele pe tema modificărilor aduse prin Ordonanţa 8/2013 Codului Fiscal vor urma în continuare, încercând să ne elimine coşmarurile contabile…