Sinteza modificărilor la Codul Fiscal ( I )

Imagini pentru noul cod fiscal tva si accizeLegea 227 din 08 septembrie 2015 privind Codul Fiscal cu aplicabilitate de la data de 01 ianuarie 2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015 a suferit deja două modificări prin publicarea  Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2015 și a Legii 358/20015 de aprobare a OUG 50/2015.

Aceste două acte normative au adus modificări importante la textul inițial al noului Cod Fiscal, modificări sintetizate pe titluri și capitole din cod și concretizate în cele patru părți ale prezentării. Astfel, vom regăsi doar textele de lege care au suferit modificări cu mici notări referitoare la textul inițial al actului normativ. Subtitlurile reprezintă de fapt capitole, subdiviziuni sau articole din Codul fiscal, tocmai pentru a face mai ușoară regăsirea lor în textul actului normativ.

Impozitul pe profit

Provizioane/ajustări pentru depreciere şi rezerve   

  • Prevederile privind ajustările pentru deprecierea creanțelor în limita unui procent de 30% din valoarea acestora sau în limita unui procent de 100%,  se aplică pentru creanţele, altele decât cele asupra clienţilor reprezentând sumele datorate de clienţii interni şi externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri vândute, lucrări executate şi servicii prestate, înregistrate începând cu data de 1 ianuarie 2016.

 

Impozitul pe dividende  

 

  • Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.

Notă: Inițial cota de impozit de 5% a fost stabilită pentru dividendele distribuite începând cu data de 01 ianuarie 2017.

 

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor  

 

  • S-a modificat plafonul la 100.000 euro pentru microîntreprinderi. Astfel, firmele care în anul 2015 au realizat venituri până la echivalentul în lei a 100.000 euro, din 2016 devin plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

 

Cotele de impozitare pentru microîntreprinderi   

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;

b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;

c) 3%, pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.

 

  • În cazul în care, în cursul anului fiscal, numărul de salariaţi se modifică, cotele de impozitare se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microîntreprinderile care au un salariat, respectiv 2 salariaţi şi care aplică cotele de impozitare prevăzute la lit. a) şi b), al căror raport de muncă încetează, condiţia referitoare la numărul de salariaţi se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiaşi trimestru sunt angajaţi noi salariaţi.
  • Pentru microîntreprinderile care nu au nici un salariat sau au unul sau 2 salariaţi, în situaţia în care numărul acestora se modifică, în scopul menţinerii/modificării cotelor de impozitare prevăzute la alin. (1), noii salariaţi trebuie angajaţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puţin 12 luni.

  

Reguli de ieşire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii în cursul anului   

  • Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite.

 

Impozitul pe venit  

 

Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate   

  • redefinirea cheltuielilor deductibile în cazul activelor neamortizabile – cheltuielile sunt deductibile la momentul înstrăinării şi reprezintă preţul de cumpărare sau valoarea stabilită prin expertiză tehnică la data dobândirii, după caz.

 

Determinarea impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor   

  • pentru veniturile realizate în afara funcției de bază, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaţionale la care România este parte, precum şi, după caz, a contribuţiei individuale la bugetul de stat datorate potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.

 

Termenul de plată a impozitului   

  • adăugarea în cadrul plătitorilor de venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor, cu termen de plată pentru impozitul pe salarii trimestrial, și a persoanelor fizice care deţin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator.

 

Venituri din investiţii  

 

Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii   

  • Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final.

Notă: Inițial cota de impozit de 5% a fost stabilită pentru dividendele distribuite începând cu data de 01 ianuarie 2017.

 

Venituri din pensii

 

Reţinerea impozitului din venitul din pensii   

  • Venitul impozabil din pensii se stabileşte prin deducerea din suma totală a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate, datorată potrivit legii, şi a sumei neimpozabile lunare, stabilită potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii.

Notă: S-a urmărit stabilirea mai punctuală a modului de calcul a venitului impozabil, având în vedere că inițial textul de lege prevedea că venitul impozabil din pensii se stabilește prin deducerea din suma totală a contribuţiilor sociale obligatorii calculate, reţinute şi suportate de persoana fizică.

 

Proprietatea comună şi asociaţiile fără personalitate juridică  

 

Reguli privind asocierile fără personalitate juridică   

  • Regulile nu se aplică asocierilor fără personalitate juridică, în cazul în care membrii asociaţi realizează venituri stabilite pe baza normelor de venit.

Notă: Reglementările inițiale nu se aplicau asocierilor fără personalitate juridică, în cazul în care membrii asociaţi realizau venituri stabilite în sistem real.

 

Dispoziţii tranzitorii şi finale  

  • a fost abrogată prevederea potrivit căreia pentru veniturile realizate începând cu anul fiscal 2016 pentru care contribuabilii datorează plăţi anticipate în cursul anului fiscal, în contul impozitului anual datorat, aceste plăți vor fi stabilite potrivit reglementărilor în vigoare în anul anterior.
  • s-a introdus un nou aliniat – cota de impozit de 5% se aplică asupra veniturilor din dividende distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2016.