Tot ce trebuie să ştii despre deducerea personală

cntPersoanele fizice rezidente române sau persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă, şi anume au centrul intereselor vitale amplasat în România sau au fost prezente în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, beneficiază de deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

Deducerea personală este reglementată de prevederile din Codul fiscal de la art. 56 şi se stabileşte în funcţie de venitul brut lunar din salarii realizat la funcţia de bază de către contribuabil şi numărul de persoane aflate în întreţinerea acestuia.

Pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei, inclusiv, deducerea personală se acordă astfel:

– dacă nu au persoane în întreţinere – 250 lei;

– pentru o persoană în întreţinere – 350 lei;

– pentru două persoane în întreţinere – 450 lei;

– pentru trei persoane în întreţinere – 550 lei;

– pentru patru sau mai multe persoane în întreţinere – 650 lei.

Pentru venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.001 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele prezentate mai sus, iar pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

Să ne reamintim care sunt formulele de calcul pentru deducerea personală acordată pentru veniturile brute lunare din salarii cuprinse între 1.001 lei şi 3.000 lei, inclusiv, stabilite prin OMFP 1016/18.07.2005, publicat în Monitorul Oficial nr. 668 din 27.07.2005:

– fără persoane în întreţinere- 250 x [1-(VBL-1.000)/2.000]

– cu o persoană în întreţinere- 350 x [1-(VBL-1.000)/2.000]

– cu două persoane în întreţinere- 450 x [1-(VBL-1.000)/2.000]

– cu trei persoane în întreţinere- 550 x [1-(VBL-1.000)/2.000]

– cu patru sau mai multe persoane în întreţinere- 650 x [1-(VBL-1.000)/2.000],

unde VBL = venitul brut lunar din salarii.

Sumele reprezentând deducerile personale pentru venitul brut lunar din salarii cuprins între 1.001 şi 3.000 lei sunt calculate prin rotunjire la 10 lei, în sensul că fracţiunile sub 10 lei se majorează la 10 lei.

Atenţie! În cazul veniturilor realizate în baza unui contract de muncă cu timp parţial, la funcţia de bază, deducerea personală nu se fracţionează în funcţie de numărul de ore.

Care sunt persoanele ce pot avea statutul de persoană aflată în întreţinere şi ce condiţii trebuie să îndeplinească ele

În primul rând persoana aflată în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.

După gradul de rudenie, rudele pot fi de gradul întâi, cum ar fi părinţi şi copiii şi de gradul al doilea, cum ar fi bunici, nepoţi şi fraţi/surori.

Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă.

De asemenea, pot fi persoane aflate în întreţinere militarii în termen, militarii cu termen redus, studenţii şi elevii militari ai instituţiilor de învăţământ militare şi civile, peste vârsta de 18 ani, dacă veniturile obţinute sunt mai mici sau egale cu 250 lei lunar.

Atenţie! Dacă o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi.

Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

– existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;

– persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 250 lei lunar.

Atenţie! Nu este obligatoriu ca persoana aflată în întreţinere să aibă acelaşi domiciliu cu persoana în a cărei întreţinere se află.

Cum se stabileşte venitul lunar obţinut de persoana aflată în întreţinere

În cursul anului fiscal, în cazul în care angajatul obţine venituri la funcţia de bază, pentru a stabili dreptul acestuia la deducere pentru persoanele aflate în întreţinere, se compară venitul lunar realizat de persoana aflată în întreţinere cu suma de 250 lei lunar, astfel:

a) în cazul în care persoana aflată în întreţinere realizează venituri lunare de natura pensiilor, indemnizaţiilor, alocaţiilor şi altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana întreţinută rezultă din însumarea tuturor drepturilor de această natură realizate într-o lună;

b) în cazul în care venitul este realizat sub formă de câştiguri la jocuri de noroc, premii la diverse competiţii, dividende, dobânzi şi altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana fizică aflată în întreţinere se determină prin împărţirea venitului realizat la numărul de luni rămase până la sfârşitul anului, exclusiv luna de realizare a venitului;

c) în cazul în care persoana întreţinută realizează atât venituri lunare, cât şi aleatorii, venitul lunar se determină prin însumarea acestor venituri.

Ce documente trebuie depuse pentru a beneficia de deducere personală suplimentară

Contribuabilul şi persoana aflată în întreţinere trebuie să depună la plătitorul de venit câte o declaraţie pe propria răspundere.

În cazul contribuabilului, declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă următoarele informaţii:

  • datele de identificare ale contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele şi prenumele, domiciliul, codul numeric personal);

  • datele de identificare ale fiecărei persoane aflate în întreţinere (numele şi prenumele, codul numeric personal).

În cazul în care sunt copii aflaţi în întreţinere, la declaraţie contribuabilul care realizează venituri din salarii trebuie să anexeze şi adeverinţa de la plătitorul de venituri din salarii a celuilalt soţ sau declaraţia pe propria răspundere a acestuia că nu beneficiază de deducere personală pentru acel copil.

Persoana aflată în întreţinere, la rândul ei, depune o declaraţie pe propria răspundere care trebuie să cuprindă următoarele informaţii:

  • datele de identificare ale persoanei aflate în întreţinere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;

  • datele de identificare ale contribuabilului care beneficiază de deducerea personală corespunzătoare, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;

  • acordul persoanei întreţinute ca întreţinătorul să o preia în întreţinere;

  • nivelul şi natura venitului persoanei aflate în întreţinere, inclusiv menţiunea privind suprafeţele de teren agricol şi silvic deţinute. Nu pot fi considerate persoane aflate în întreţinere cele care deţin peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 m2 în zonele montane;

Atenţie! Potrivit ultimelor noutăţi legislative,  partea cu privire la desfăşurarea de activităţi de cultivare a terenurilor cu flori, legume şi zarzavat în sere, în solarii amenajate şi în sistem irigat, cultivare a arbuştilor şi plantelor decorative, ciupercilor, exploatare a pepinierelor viticole şi pomicole a fost abrogată din Codul fiscal începând cu data de 01 iunie 2013 (dar a rămas valabilă în norme).

  • angajarea persoanei întreţinute de a comunica persoanei care contribuie la întreţinerea sa orice modificări în situaţia venitului realizat.

Persoana fizică care va beneficia de deducere personală are obligaţia de a prezenta plătitorului de venituri din salarii documentele justificative care să ateste persoanele aflate în întreţinere, cum sunt:

  • certificatul de căsătorie, certificatele de naştere ale copiilor, adeverinţa de venit a persoanei întreţinute sau declaraţia pe propria răspundere şi altele.

Documentele se vor prezenta în original şi în copie, urmând ca plătitorul de venituri din salarii să păstreze copia după ce a verificat conformitatea cu originalul.

Obligaţiile contribuabilului în situaţia în care intervin schimbări care pot duce la modificarea deducerii personale

Sunt situaţii în care una dintre persoanele aflate în întreţinere poate depăşi plafonul de 250 lei lunar sau se poate situa sub acest plafon, caz în care pentru înregistrarea corectă în contabilitate, în funcţie de venitul lunar al persoanei respective, plătitorul veniturilor din salarii va proceda după cum urmează:

  • dacă venitul lunar depăşeşte plafonul – plătitorul veniturilor din salarii va reconsidera nivelul deducerii personale corespunzătoare pentru persoanele rămase în întreţinere începând cu luna următoare celei în care a fost realizat venitul, indiferent de data la care se face comunicarea către angajator/plătitor;

  • dacă venitul lunar se situează sub plafon – plătitorul de venituri din salarii va începe acordarea deducerii personale reconsiderate pentru persoana din întreţinere odată cu plata drepturilor lunare ale lunii în care contribuabilul a depus documentele justificative.

Obligaţiile contribuabilului în cele două situaţii sunt:

  1. la diminuarea deducerii personale – contribuabilul este obligat să înştiinţeze plătitorul de venituri din salarii în termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs evenimentul care a generat modificarea, astfel încât angajatorul/plătitorul să reconsidere nivelul deducerii începând cu luna următoare celei în care s-a produs evenimentul.

  2. la majorarea deducerii personale – contribuabilul este obligat să depună noile documente justificative (fără a exista un termen limită), iar angajatorul/plătitorul de venituri din salarii va acorda deducerea personală reconsiderată odată cu plata drepturilor salariale aferente lunii în care contribuabilul a depus toate documentele justificative.

 Cu toate că deducerea personală este considerată o facilitate fiscală oferită de stat în beneficiul salariatului, sunt relativ puţine persoane fizice care, având calitatea de salariat, cunosc aceste prevederi legale privind salarizarea.