Un an de la apariţia Noului Cod Fiscal. Cele mai importante modificări aduse

cod-fiscal

Implementarea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală la 1 ianuarie 2016 a reprezentat o provocare pentru autorități și, cu toate că ministrul Finanțelor Publice a declarat în repetate rânduri că modificările legislative adoptate în acest an nu conțin modificări de taxe, ci doar clarificări și măsuri de natură reparatorie, au fost aprobate și schimbări de impozite.

Astfel, anul 2016 a început cu o serie de taxe reduse, dar și cu majorări la impozitele locale. Printre cele mai importante măsuri cuprinse în Codul Fiscal, cu aplicare de la 1 ianuarie, se numără scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, cu TVA 9% pentru apă, atât potabilă cât și de uz industrial și agricol, reducerea impozitului pe dividende la 5%, de la 16%, și un regim diferențiat de impozitare pentru microîntreprinderi. Pe de altă parte, noua legislație a adus impozite mai mari pentru clădiri.

O altă modificare a fost dispariţia taxei pe construcțiile speciale din agricultură, iar eliminarea completă a acestui impozit este cuprinsă în Codul Fiscal, însă cu începere de la 1 ianuarie 2017. Tot de atunci urmează să scadă și TVA de la 20% la 19% și să se elimine supraacciza la carburanți, în valoare de 7 eurocenți/litru.

Tot din 2016, cei care obțin venituri din activități independente au fost obligați să plătească CAS (contribuția pentru pensie), chiar dacă obțin și venituri de natură salarială. În schimb, pentru aceste venituri crește deducerea de bază de la 20% la 40%. De asemenea, persoanele fizice autorizate plătesc, din acest an, pe lângă impozitul de 16% pe venit, și contribuția de asigurări de sănătate (CASS) de 5,5%, și CAS de 10,5%. Pe de altă parte, contribuția la CAS a fost plafonată la cinci salarii medii brute lunare.

O altă modificare a Codului fiscal a fost adoptată în contextul apariției Legii privind darea în plată, și se referă la scutirea de impozit a transferului de proprietate în astfel de cazuri. Actul normativ respectiv conține, însă, mai multe prevederi, printre care reducerea TVA de la 20% la 9%, începând cu 1 august 2016, pentru livrarea celor mai importante produse utilizate pentru producția agricolă.

Prin același act normativ, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică au fost scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri.

Acestea sunt doar unele dintre modificările aduse însă şi anul 2017 aduce unele modificări. Astfel, anul 2017 începe cu o serie de modificări de fiscalitate, printre cele mai importante fiind cele trei cuprinse în noul Codul fiscal încă de la aprobare, respectiv reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea supraaccizei la carburanți și a taxei pe stâlp.


Publicat

în

de către