UE propune o creştere a salariilor funcţionarilor europeni

Comisia Europeană a propus o creştere moderată, de 1,7 procente a salariilor funcţionarilor din UE, ceea ce echivalează cu scăderea puterii de cumpărare de 1,1 procente.
Această propunere, care se va aplica salariilor funcţionarilor europeni retroactiv, „reflectă cu acurateţe situaţia economică complicată şi impactul său variat asupra serviciilor publice naţionale”, în mai multe state europene.
Politicile de austeritate au influenţat diferit asupra funcţionarilor naţionali. Salariile acestora s-au majorat în termeni nominali cu 4,3% în Germania (2,3% în termeni reali) cu 1,8% în Franţa (- 0,5%) sau cu 0,9% în Marea Britanie (- 1,5%), nu au fost recalculate în Italia (unde s-a constatat o scădere de 3,5%) dar şi în Spania unde a coborât cu 3% (- 4,7% adăugând inflaţia), sau cu 1,9% în Olanda (- 4,3%). Salariul mediu brut al funcţionarilor europeni se află în jurul sumei de 5.000 de euro.
Metoda de calcul salarial trebuie să fie reflectată de evoluţia puterii medii de cumpărare, pe un eşantion de 8 state.
La moment, statele europene nu au ajuns la o poziţie comună privitor la revizuire. Absenţa unui acord până la finele anului presupune ca taxa specială care expiră în luna decembrie să nu mai fie dedusă din salarile funcţionarilor începând cu luna ianuarie 2013, a precizat Comisia.
Pentru evitarea acestei situaţii, Maros Sefcovic, comisarul care se ocupă de dosar, a propus statelor prelungirea cu un an a metodei controversate de taxare specială pe care o însoţeşte, pentru a se oferi o nouă amânare, în scopul de a se ajunge la un acord.


Publicat

în

,

de către