Pe site-ul ANAF, la rubrica Transparenta decizionala a fost publicat un proiect de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului 109 „Declaratie privind taxa pe active financiare nete”.
Proiectul propune aprobarea unui nou formular de declarare a taxei pe active financiare nete, care sa evidentieze indicatorii necesari calcularii acestei taxe de catre institutiile bancare conform OUG nr.114/2018, astfel cum a fost modificata prin OUG 19/2019.
Conform acestui proiect:
• aceasta declaratie se va completa si se depune de catre institutiile bancare, definite la art.86 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare.
• declaratia privind taxa pe active financiare nete se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta;
• contribuabilii nou-infiintati in cursul anului datoreaza taxa pe active incepand cu anul urmator;
• in cazul in care contribuabilul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind „X” in spatiul special prevazut in acest scop. Declaratia rectificativa se completeaza integral, inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala;
• declaratia nu poate fi depusa si nu poate fi corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare, cu exceptiile prevazute la art.105 alin.(6) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia in care contribuabilul depune declaratia dupa anularea rezervei verificarii ulterioare, se bifeaza rubrica „Declaratie depusa dupa anularea rezervei verificarii ulterioare” si se completeaza temeiul legal pentru depunerea declaratiei, in rubrica prevazuta in acest scop.