Cel mai mare parc eolian de uscat din Europa va fi în România

Cel mai mare parc eolian de uscat din Europa va intra în forţă pe piaţa energiei, începând de anul viitor. CEZ România a anunţat montarea ultimei turbine la parcul Fântânele – Cogealac, urmând ca după parcurgerea fazelor de testare “ferma verde” să lucreze la capacitate maximă.
Pentru construirea parcurilor eoliene CEZ de la Fântânele, Cogealac şi Grădina, a fost necesară utilizarea unor cantităţi impresionante de materiale de construcţii: 1.540.000 tone de piatră spartă, transportate pe parcursul a 38.500 de curse, utilizând camioane de 40 de tone, 103.680 metri cubi de beton pentru transportul cărora au fost necesare 11.520 curse cu autobetoniere având capacitatea de nouă metri cubi şi 9.600 tone de oţel beton, aduse pe şantier cu 480 de transporturi cu trailere de 20 tone.
Parcul CEZ, alături de celelalte proiecte eoliene aflate în diferite faze de execuţie, a stabilit în vara acestui an primul record pe piaţa naţională de energie. Situaţia Sistemului Energetic Naţional a arătat că, în ultima săptămână de vară, eolienele au furnizat aproape 10% din necesarul energetic de la acel moment, respectiv 633 de megawaţi. Eolienele au depăşit hidrocentralele, care au produs 520 de megawaţi, şi au egalat producţia unui reactor nuclear de la Cernavodă, de aproape 700 megawaţi.
Potrivit Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, sectorul eolian dispune de un potenţial de investiţii de peste cinci miliarde de euro până în 2013, pentru un total de 3.000 de megawaţi instalaţi pe teritoriul României, dublu comparativ cu puterea celor două reactoare nucleare aflate în prezent în funcţiune la Cernavodă.


Publicat

în

,

de către