Potrivit preşedintelui instituţiei, Vasile Ciurchea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine aplicarea taxei clawback diferenţiate, constituind pentru aceasta un grup de lucru din care fac parte reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor şi ai producătorilor de medicamente.
De asemenea, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoş Damian, a spus că taxa clawback a compromis ireversibil industria farmaceutică şi că singurul argument pentru creşterea taxei clawback este creşterea consumului de medicamente compensate scumpe.
În prezent, taxa clawback reprezintă 38% din preţul unui medicament şi se aplică indiferent de preţul produsului.
Producătorii de medicamente generice solicită Guvernului să corecteze mecanismul de aplicare al taxei clawback prin introducerea unui calcul diferenţiat pentru medicamentele generice, în acord cu recomandările organismelor financiare internaţionale.
Potrivit CNAS, un grup de senatori a iniţiat un proiect de act normativ în anul 2013, care prevede plata diferenţiată a taxei clawback.
Oficialul CNAS mai spune că, proiectul de modificare a O.U.G. nr. 77/2011, publicat în Monitoprul Oficial nr. 680 din 26 septembrie 2011, se află în prezent la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, urmând să intre în dezbaterea plenului Parlamentului.