Din martie 2013, Ministerul Sănătăţii va reorganiza programele naţionale de sănătate şi va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanţă.
Guvernul României a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.
Astfel, începând cu 2013, Ministerul Sănătăţii va derula şi finanţa programele cu caracter preventiv, de sănătate publică (ca de exemplu cele care vizează măsurile de prevenire a răspândirii HIV/SIDA şi TBC), iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va finanţa programele de tip curativ (tratement pentru afecţiuni oncologice, diabet, etc).
De asemenea, Ministerul Sănătăţii va derula, în continuare, programul naţional de transplant.
La fel, s-a hotărât preluarea finanţării serviciilor de ambulanţă din bugetul de stat, astfel încât întreg sistemul de urgenţă care cuprinde şi unităţile de primiri urgenţe să fie finanţat, unitar.
Printre prevederile actului normativ se numără şi posibilitatea ca asistenţii medicali, ambulanţierii şi dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanţă să execute gărzi retribuite, în limita prevederilor bugetare, deşi până la moment de această prevedere beneficiau doar medicii. Asistenţii medicali, ambulanţierii sau dispecerii, pentru orele suplimentare executate beneficiau doar de ore libere.
Din cauza numărului mic de personal insuficient în multe dintre serviciile de ambulanţă, acesta nu beneficia de orele libere la care ar fi avut dreptul, acestea cumulându-se în timp.
Această măsura urmăreşte evitarea blocării sistemului care acordă asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat, determinată de necorelarea dintre suprasolicitarea şi motivarea personalului.
Din 2013, Ministerul Sănătăţii va finanţa programele de sănătate cu caracter preventiv, iar CNAS – pe cele curative
de către