În şedinţa Guvernului din 20 mai s-a aprobat eliminarea sau, după caz, comasarea a 27 de taxe şi tarife parafiscale.
Executivul promite că alte 65 de astfel de taxe vor fi reglementate prin ordine ale miniştrilor sau decizii ale preşedinţilor de instituţii care gestionează tarifele.
Guvernul a arătat că acestea sunt taxe pentru care, anul trecut, au fost realizate încasări sub 100.000 lei pentru o taxă şi că reducerea acestora va diminua şi gradul de birocraţie.
Cu toate ca au existat multe discuţii pe tema comasării şi eliminării unor taxe, parerile cu privire la beneficii sunt împărţite.
Astfel, Mirela Şerban, manager într-o companie de contabilitate şi audit, a declarat: „Cele 92 de taxe pe care autorităţile doresc să le elimine sau să le comaseze au un impact extrem de redus asupra firmelor: în primul rând, sumele implicate sunt foarte mici, mai ales în raport cu volumul taxelor care rămân ân vigoare, iar ân al doilea rând, acestea nu stimulează niciun sector de activitate şi nici angajările. Singurul beneficiu pe care îl vedem în acest demers este în sensul unei reduceri a birocraţiei şi perioadei necesare îndeplinirii activităţilor respective, precum şi prin reducerea costurilor legate de administrarea unor taxe de mică valoare„.