Guvernul a anunţat că pregăteşte o modificare la sistemul de achiziţii, cu noi reguli care vor permite statului să nu mai acorde contracte strict pe criteriul preţului cel mai scăzut, ci să ia în considerare şi alţi factori, ca livrarea, materialele, angajaţii etc.
Se preconizează ca prima variantă a noilor reguli să fie redactată până la sfârşitul acestui an şi se va baza pe recentele recomandări formulate în domeniu de către Comisia Europeană.
Prima recomandare a experţilor de la Bruxelles este să li se permită statelor membre să interzică sau să restricţioneze utilizarea doar a preţului sau doar a costului pentru evaluarea celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic.
Astfel decizia de atribuire a contractului nu trebuie să se bazeze doar pe criterii care nu sunt legate de costuri, ci şi pe criterii de cost cum ar fi:
– preţul sau calcularea costului pe ciclu de viaţă,
– condiţiile de livrare şi plată,
– extinderea serviciilor de consultanţă şi înlocuire post-vânzare,
– factorii de mediu sau sociali (de exemplu: promovarea integrării sociale a persoanelor dezavantajate desemnate să realizeze contractul),
– poluarea provocată de extracţia materiilor prime utilizate în produs,
– lipsa elementelor chimice toxice la fabricarea produselor cumpărate,
– folosirea unor utilaje eficiente energetic,
– reducerea la minim a deşeurilor sau utilizarea eficientă a resurselor.
O altă recomandare de la Bruxelles este să nu fie atribuite contracte de achiziţii publice firmelor cu acte de corupţie şi fraudă dovedite.