O nouă iniţiativă în domeniul agriculturii şi alimentaţiei

CC-Olesea

Membrii Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio-România” au înaintat autorităţilor româneşti o iniţiativă privind implementarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) denumită sugestiv „verde” pentru produsele agroalimentare româneşti. Astfel se urmăreşte ca nivelul cotei să fie direct proporţional cu gradul de poluare asupra mediului.

Iniţiatorii sunt decişi ca în România să fie implementat proiectul „TVA Verde” în domeniul agriculturii şi alimentaţiei, ca ulterior să devină un model european de succes în acest domeniu.

Preşedintele Asociaţiei „Bio-România”, Marian Cioceanu a declarat că doreşte ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie primă convenţională să aibă o cotă de 9%, deşi în România nu există o reglementare legislativă privind produsele naturale.

În acest sens Marian Cioceanu susţine introducerea unei cote de TVA de 5% la carne, în condiţiile în care săptămâna trecută patronatele din industria cărnii au demarat o amplă campanie în acest sens, însă nu poate agrea o astfel de măsură şi în cazul mezelurilor, care au un conţinut ridicat de chimicale.


Publicat

în

, ,

de către