Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat că intenţionează să ducă până la capăt măsura de plafonare a plăţilor în numerar, considerând că este o masură „foarte bună”.
O primă acţiune în acest sens a fost eliminarea din proiectul de lege privind plăţile în numerar a interdicţiei de tranzacţionare a imobilelor şi autovehiculelor cu banii jos şi introducerea unui plafon de 10.000 de lei la fiecare cumpărare, la fel ca în cazul tranzacţiilor generale între persoane fizice.
Prin noutatea legislativă se urmăreşte eliminarea prevederii potrivit căreia contravaloarea achiziţiilor de bunuri imobile şi autovehicule se achită numai prin instrumente de plată fără numerar, indiferent de valoarea acestora.
Astfel tranzacţiile pentru imobile şi autovehicule urmează să se efectueze cu încadrarea în limita generală privind tranzacţiile efectuate între persoanele fizice, respectiv în limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzacţie. În ceea ce priveşte operatorii economici, aceştia vor putea efectua tranzacţii în limita plafonului de 10.000 lei pe zi.
La finele lunii februarie a anului curent în urma unei dezbateri la sediul MFP pe marginea proiectului de act normativ, privind plăţile în numerar s-a înaintat o propunere ca în zona tranzacţii imobile şi cu autovehicule să existe totuşi un plafon, poate cel de 10.000 de lei care există în general pentru tranzacţii între persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru că sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare şi ar trebui să fie un plafon extins poate la 50.000 pentru bunuri imobile, nivel peste care tranzacţiile să se facă totuşi prin instrumente de plată fără numerar”, a spus Manolescu.