Proiect de Lege privind fondul de garantare a asiguraţilor

Situatiile-financiare-anuale--MFP-a-publicat-deja-regulile-pentru-2013
Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind fondul de garantare a asiguraţilor.

Proiectul de lege are în vedere crearea unui mecanism viabil şi eficient de funcţionare a Fondului de garantare a asiguraţilor şi vizează totodată clarificarea scopului, reglementarea statutului juridic al acestuia, resursele de finanţare a acestuia, procedura şi condiţiile de plată a creanţelor de asigurări din disponibilităţile Fondului, conducerea şi administrarea acestuia, precum şi sancţiuni şi dispoziţii tranzitorii şi finale.

Astfel, proiectul de lege cuprinde dispoziţii referitoare la: definirea termenilor şi expresiilor utilizate în cuprinsul acestuia; legitimarea procesuală (care poate fi data numai prin dobândirea de către Fond a personalităţii juridice); resursele financiare şi modalitatea de utilizare a acestora; procedura şi condiţiile de efectuare a plăţilor din disponibilităţile Fondului; conducerea şi administrarea Fondului; sancţiunile aplicabile în cazul incălcării prevederilor prezentului act normativ; dispoziţiile care se abrogă la data intrării în vigoare a acestui act normativ.

Prin acest proiect, se are în vedere ca Fondul de garantare a asiguraţilor să fie constituit ca persoană juridică de drept public. Fondul va fi administrat de un Consiliu de administraţie format din 5 membri, dintre care 3 numiţi de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, unul dintre aceştia fiind numit Preşedintele Consiliului de administraţie şi 2 numiţi de Ministerul Finanţelor Publice. Conducerea executivă va fi asigurată de un director general. Sunt prezentate atât atribuţiile Consiliului de administraţie cât şi cele ale directorului general.

Resursele financiare ale fondului, astfel cum sunt prezentate în proiect, sunt formate din: contribuţii ale asigurătorilor datorate Fondului pentru plata indemnizaţiilor/despăgubirilor creditorilor de asigurări ai unui asigurător în faliment; încasări din dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru neachitarea la termen a contribuţiei legale; venituri din fructificarea disponibilităţilor Fondului; încasările din recuperarea creanţelor Fondului; venituri provenite din alte surse, stabilite conform legii. În ceea ce priveşte contribuţiile datorate Fondului de către asigurători acestea se vor calcula separat pe cele două categorii de asigurări, respectiv asigurări generale şi asigurări de viaţă. Cota procentuală a contribuţiilor datorate de asigurători nu va depăşi 10% din primele brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe.

Funcţia Fondului este aceea de a plăti despăgubiri/indemnizaţii creditorilor de asigurări ai societăţilor de asigurare aflate în faliment, într-o anumită limită stabilită ca plafon de despăgubire. Astfel, atât pentru categoria asigurărilor generale, cât şi pentru categoria asigurărilor de viaţă, s-a stipulat un plafon de garantare de 450.000 lei pentru un creditor de asigurare al unui asigurător aflat în faliment.

Toate cele enumerate conferă o transparenţă totală a activităţii Fondului de garantare şi, mai ales o legitimitate a Fondului.


Publicat

în

de către

Etichete: