Se impune crearea unui colectiv interministerial pentru elaborarea actului normativ privind salarizarea bugetarilor

ghiseu-banca-andrei-pungovschi
Multitudinea de forme de salarizare specifice fiecărui sector bugetar (învăţământ, sănătate, apărare, justiţie, poliţie, funcţie publică, sport, afaceri externe etc.) impune crearea unui colectiv interministerial care să elaboreze un proiect de act normativ, astfel încât Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice să fie funcţională pe deplin, au precizat luni reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Ministerul Muncii a înaintat, în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, o notă privind propunerea de modificare a salarizării personalului bugetar. În principal, s-a făcut referire la salarizarea categoriilor de personal între o limită minimă şi una maximă, precum şi la acordarea unei părţi salariale variabile – în funcţie de performanţele profesionale individuale. Totodată, s-a propus ca, la elaborarea proiectului de act normativ, să fie angrenată o firmă cu experienţă în domeniu şi de prestigiu internaţional,
avându-se în vedere complexitatea demersului, dar propunerea a fost respinsă, apreciindu-se că există resurse interne care fac inutilă o asemenea colaborare.

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat că „Legea salarizării unitare nu este în vigoare, în ceea ce priveşte partea cea mai importantă a sa, anexa cu salariile. A fost o notă în Guvern de la Ministerul Muncii, care prevede posibilitatea începerii unor discuţii, dar fără Ministerul Finanţelor, fără Ministerul Dezvoltării, astfel de discuţii nu pot avea loc. În momentul în care Guvernul va avea o propunere, se va pune pe masa partenerilor internaţionali, Comisia Europeană şi FMI”.


Publicat

în

de către