Potrivit studiului realizat de ING Pensii în luna iunie 2014 pe tema ‘Cât de des se gândesc românii la pensie’ , unul din trei respondenți (29%) nu știe că are o pensie administrată privat, deși deține un astfel de produs, iar tendința este și mai accentuată în rândul tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani (cu un procent de 38%).
Studiul de asemenea arată că pentru majoritatea românilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul căruia economisesc pentru pensie. Astfel, 86% dintre respondenți au declarat că nu economisesc constant pentru pensie prin intermediul altor instrumente financiare, fie pentru că nu reușesc (62%), fie pentru că nici nu și-au propus (23%). În aceste condiții, P2 reprezintă pentru cei mai mulți români singura modalitate de economisire cu obiectivul suplimentării veniturilor la momentul retragerii din activitate.
În ceea ce priveşte beneficiile pe care le oferă sistemul de pensii administrate privat există un decalaj important, astfel participanții la studiul nu cunosc faptul că fondurile acumulate din contribuția la sistem le aparțin, sunt colectate în conturi individuale și nu sunt redistribuite actualilor pensionari.
Studiul s-a realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populația cu vârste între 18 și 45 de ani, care îndeplinește criteriile de eligibilitate legale pentru a deține o pensie administrată privat.