Va fi pusă în funcțiune o platformă digitală de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici!

OUG nr. 38/2024 modifică şi completează Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.

Modificările și completările pe care această Ordonanță de Urgență le aduce cadrului legislativ existent privind reglementarea activității prestatorului casnic clarifică o serie de aspecte constatate în etapa de operaționalizare a sistemului de tichete de activități casnice, în raport cu cerința obținerii din implementarea acestui sistem a unor rezultate care să corespundă țintelor fixate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind punerea în funcțiune a unei platforme digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici și operaționalizarea introducerii tichetelor de muncă pentru lucrătorii casnici.

Astfel, platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro. Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie.

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.

O altă funcționalitate a platformei este că facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic. Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.

Platforma accesibilă pe tichete.anofm.ro poate fi utilizată de lucrători (prestatori), de beneficiari casnici și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.

Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.