Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Începând cu luna septembrie alocaţiile de stat pentru copii vor fi majorate!

Autor: Diana Jitaru
august4

Mult aşteptata majorare a alocaţiei de stat pentru copii a fost adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă.

În Monitorul Oficial nr. 688/2020 a fost publicată OUG nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

Alocaţia de stat pentru copii este instituită ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.

Ce majorări sunt prevăzute?

Alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani;
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

De când vom putea beneficia de majorare?

Cuantumul mai sus se aplică începând cu drepturile aferente lunii iulie 2022.

Iar începând cu drepturile băneşti aferente lunii august 2020, cuantumul alocaţiei de stat se majorează cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul prevăzut şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020.

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei.

Alocaţia de stat pentru copii se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie, prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Pe scurt, dublarea alocaţiilor va avea loc etapizat iar prima majorare în procent de 20% va avea loc începând cu luna septembrie. Aşadar din septembrie cuantumul va fi de: 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (cu vârsta de până la 3 ani în cazul celor cu handicap); 185 de lei pentru copiii care au o vârstă între 2 și 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile); 369 de lei pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani.

Comentariile sunt închise pentru Începând cu luna septembrie alocaţiile de stat pentru copii vor fi majorate!

Comments are closed.


Arhiva