Prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 192 din 19 martie 2014 a Legii nr. 18 din 7 martie 2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri s-au adus o serie de clarificări şi modificări la prevederile legislative legate de munca desfăşurată în mod ocazional de o persoană fizică, cetăţean român sau străin, în schimbul unei remuneraţii.
Iată că la nici cinci luni de la prima modificare adusă prin Legea 277/2013, avem noi prevederi legate de obligaţiile beneficiarului şi ale zilierului, remuneraţia zilierului, domeniile de activitate, modelul registrului de evidenţă a zilierilor şi, bineînţeles, privind contravenţiile.
Activităţile cu caracter ocazional, conform ultimelor noutăţi legislative, sunt definite ca fiind activităţi care se desfăşoară în mod întâmplător, sporadic sau accidental, care nu au caracter permanent.
Începând cu data de 17 iunie 2014 zilierii nu mai pot desfăşura activităţi necalificate în beneficiul persoanelor fizice, în schimb pot desfăşura astfel de activităţi în sere, spaţii verzi sau grădini zoologice, zone gestionate de consiliile locale, în unităţi din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, sau în cadrul institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare – dezvoltare agricolă.
Obligaţiile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
Din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au introdus obligaţii noi atât pentru beneficiar cât şi pentru zilier, astfel:
-
Pentru beneficiar:
a) să asigure securitatea şi sănătatea în muncă a zilierilor;
b) să asigure instruirea zilierului, înainte de începerea activităţii şi/sau la schimbarea locului de muncă, cu privire la pericolele la care poate fi expus şi la măsurile de prevenire şi protecţie pe care trebuie să le respecte;
c) să solicite zilierilor asumarea pe propria răspundere, prin semnătură, că starea sănătăţii le permite desfăşurarea activităţilor repartizate de beneficiar;
d) să pună la dispoziţie zilierilor echipamente de muncă adecvate, care nu pun în pericol securitatea şi sănătatea acestora;
e) să asigure, în mod gratuit, echipamente individuale de protecţie adecvate activităţii desfăşurate de zilieri;
f) să comunice de îndată, către inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs, orice eveniment în care au fost implicaţi zilieri;
g) să înregistreze accidentele de muncă suferite de zilieri în timpul activităţii, urmând ca cercetarea evenimentului în care au fost implicaţi zilieri să se realizeze de către inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia acestea s-au produs. În situaţia producerii unui eveniment care are ca urmare accidentarea/decesul zilierului, beneficiarul e obligat să asigure cheltuielile necesare îngrijirilor medicale/înmormântării din fonduri proprii, în cazul în care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului.
-
Pentru zilier:
a) să îşi însuşească şi să respecte măsurile de prevenire şi protecţie stabilite de beneficiar;
b) să utilizeze corect echipamentele de muncă puse la dispoziţie de către beneficiar;
c) să utilizeze corect echipamentul individual de protecţie acordat şi, după utilizare, să îl înapoieze sau să îl pună la locul destinat pentru păstrare;
d) să nu procedeze la scoaterea din funcţiune, la modificarea, schimbarea sau înlăturarea arbitrară a dispozitivelor de securitate proprii ale echipamentelor de muncă;
e) să comunice imediat beneficiarului orice situaţie pe care au motive întemeiate s-o considere un pericol pentru securitatea şi sănătatea în muncă;
f) să pună la dispoziţia inspectorilor de muncă informaţiile şi documentele solicitate cu ocazia controlului.
Remuneraţia zilierului
Dacă până în prezent tariful pentru un zilier trebuia să se încadreze în intervalul 2-10 lei/oră, de la data modificării legii cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi NU poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier şi beneficiar.
Conform HG 871/14.11.2013 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a stabilit pentru perioada 01 ianuarie-30 iunie 2014 la 850 lei lunar, reprezentând 5,059 lei/oră, iar începând cu data de 1 iulie 2014 la 900 lei lunar, reprezentând 5,357 lei/oră, pentru un program complet de lucru de 168 de ore, în medie, pe lună, în anul 2014.
Atenţie! Stabilirea unei remuneraţii sub limita minimă prezentată mai sus se sancţionează cu o amendă de 10.000 lei.
Domenii de activitate
Lista domeniilor în care se pot desfăşura activităţi cu caracter ocazional a fost redefinită cu indicarea diviziunii, grupei sau clasei CAEN din care face parte fiecare domeniu în parte. Astfel, munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii:
a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu excepţia crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţă – diviziunea 01;
b) silvicultură, cu excepţia exploatării forestiere – diviziunea 02;
c) pescuit şi acvacultură – diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase – clasa 3821 şi 3811;
e) recuperarea materialelor – grupa 383;
f) comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii – grupa 462;
g) activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor – grupa 823;
h) publicitate – grupa 731;
i) activităţi de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activităţi suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;
j) activităţi de cercetare – dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste – clasa 7220 (săpături arheologice);
k) activităţi desfăşurate în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice – cod 0141;
l) hoteluri şi alte facilităţi de cazare – diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unităţile din subordinea acestuia);
m) activităţi ale bazelor sportive – diviziunea 9311;
n) activităţi ale cluburilor sportive – diviziunea 9312.
Atenţie! Folosirea zilierilor în alte domenii decât cele prezentate mai sus se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei.
Modificări la Registrul de evidenţă a zilierilor
În formularul Registrul de evidenţă a zilierilor s-au redefinit coloanele existente şi s-au adăugat coloane noi. Astfel zilierul va trebui să semneze înainte de începerea lucrului pentru asumarea pe propria răspundere că starea sănătăţii îi permite desfăşurarea activităţii şi, de asemenea, la începerea activităţii, dar nu înainte de efectuarea instruirii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
În registru se vor trece informaţii noi legate de domeniul de activitate, cu indicarea codului CAEN şi a locului unde se desfăşoară activitatea zilierului, numărul de ore lucrate de zilier în fiecare zi şi acordul părinţilor, în cazul minorilor.
Registrul se distribuie la cerere şi contra cost de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă. Ceea ce trebuie să aveţi în vedere este că, de la data depunerii cererii şi până la primirea efectivă a registrului, trece o perioadă de aproximativ 15 zile calendaristice.
Deşi ne aşteptam la o modificare a normelor metodologice stabilite prin Ordinul 1439/2011, aşa cum a fost prevăzut în Legea 277/2013, legiuitorul a hotărât, mai întâi, o modificare a prevederilor legii.
Pentru a respecta ultimele noutăţi legislative, începând cu data de 17 iunie 2014 NU se pot utiliza zilieri dacă beneficiarul nu a achiziţionat noul model de registru de evidenţă a zilierilor.