Prin Ordinul 3/2013, autoritatea de reglementare obligă asigurătorii să transmită CSA, în format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale (operaţiuni pe baza cărora, folosind teoria probabilităţilor şi statistica matematică, se efectuează calcule financiare, mai ales la asigurări) şi justificarea aplicării acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule. „Tarifele de primă stabilite vor avea şi opinia scrisă a actuarului auditorului financiar al asiguratorului”, se spune în ordin.
Tarifele de primă la poliţele auto RCA vor fi stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, după ce autoritatea de reglementare a modificat săptămâna trecută o normă în acest sens. „Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puţin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, cu respectarea legislaţiei şi a principiilor actuariale general acceptate”, se arată în Ordinul CSA 3/2013 de aprobare a normei respective.
În prezent, asigurătorii practică pentru poliţa RCA tarife de primă care pentru acelaşi autovehicul şi şofer pot fi de două sau trei ori mai ridicate decât cea mai ieftină poliţă disponibilă pe piaţă, în funcţie de compania emitentă.
Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite. Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.
Asiguratorii, obligaţi să scoată profit din RCA
de către
Etichete: