Măsuri de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie

A fost adoptată lege care stabileşte criteriile de încadrare a familiilor şi persoanelor singure în categoria consumatorilor vulnerabili de energie şi reglementează măsurile de protecţie socială pentru aceştia în ceea ce priveşte accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice.

În Monitorul Oficial nr. 891/2021, a fost publicată Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Consumatorii vulnerabili se încadrează în următoarele categorii:
a) consumatori vulnerabili din motive de venit;
b) consumatori vulnerabili din motive de vârstă;
c) consumatori vulnerabili din motive de sănătate;
d) consumatori vulnerabili izolaţi.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinţei, pe perioada sezonului rece, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei care are capacitate deplină de exerciţiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului.

Modul de facturare şi de plată a contravalorii energiei termice consumate pentru încălzire de către asociaţiile de proprietari/locatari sau persoanele fizice, care sunt titulari de contracte de furnizare a energiei termice/convenţii individuale, poate fi pe baza consumului lunar efectiv sau pe baza consumului lunar efectiv, cu plata în tranşe procentuale, pe o perioadă de referinţă cu durata de 12 luni.

Potrivit ştirilor juridice, venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.


Publicat

în

,

de către