Potrivit unui comunicat de presă al ANAF, contribuabilii nerezidenţi, care desfăşoară activităţi pe teritoriul României prin unul sau mai multe sedii permanente, odată cu depunerea declaraţiei de înregistrare fiscală, au obligaţia să indice sediu permanent desemnat, potrivit dispoziţiilor din Codul fiscal. În cazul înregistrării fiscale, declaraţia de înregistrare fiscală se depune la organul fiscal în raza căruia se află sediul permanent ce urmează a fi desemnat.
Urmare intrării în vigoare a dispoziţiilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, se impune actualizarea temeiului de drept şi a referinţelor legislative din conţinutul „Declaraţiei de înregistrare fiscală/Declaraţiei de menţiuni pentru contribuabilii nerezidenţi care desfăşoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente” formularul 013, şi instrucţiunilor de completare a acestuia, precum şi din procedura de înregistrare fiscală a contribuabililor nerezidenţi care desfăşoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente.
În acest sens, ANAF propune adaptarea procedurii de înregistrare fiscală a contribuabililor nerezidenţi care desfăşoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente, a formularului 013 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru contribuabilii nerezidenţi care desfăşoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente”, precum şi a instrucţiunilor de completare a acestuia, la noile prevederi ale Codului de procedura fiscală şi ale Codului fiscal.