Angajatorii nerezidenţi – cum declară şi cum plătesc contribuţiile sociale ?!

Ianuarie nu înseamnă numai închiderea anului fiscal anterior sau o avalanşă de acte normative rămase restante în anul ce tocmai s-a încheiat şi acum sunt aprobate, publicate în Monitorul Oficial, intrând sau urmând a intra în vigoare într-un timp relativ scurt, şi astfel dându-ne dureri de cap. Nu numai cu noi hotărâri de guvern, ordonanţe, ordine sau propuneri legislative ce aduc modificări majore în domeniile pe care le reglementează ne confruntăm şi ne vom lupta în 2013 ! Este un nou an, aflat la începuturi, aşa încât, de ce să nu fie modificate nişte proceduri sau să fie stabilite unele noi ?! Poate acest an fiscal 2013 ne va aduce doar acte normative ce nu vor necesita modificări şi completări şi apoi modificări la completări sau completări la modificări, cum ne-a rezervat 2012.

Şi cum Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin ordinele emise de preşedintele ANAF, stabileşte multe din regulile pe care le avem de respectat noi contabilii, este şi noua procedură pentru înregistrarea acordurilor privind declararea şi plata contribuţiilor sociale, încheiate de angajatorii nerezidenţi cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care îşi desfăşoară activitatea în România şi obţin venituri din salarii, precum şi pentru reglementarea unor aspecte procedurale, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 17/2013.

 

Este o procedură simplă, clară, ce face distincţie între trei situaţii distincte :

 

Înregistrarea acordurilor încheiate cu angajatori din state care nu intră sub incidenţa regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială sau din state cu care România nu are încheiate acorduri ori convenţii în domeniul securităţii sociale

În această situaţie, persoanele fizice române, precum şi persoanele fizice nerezidente care deţin cod numeric personal (CNP) depun la organul fiscal competent: formularul 020 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române“ şi o copie, tradusă în limba română, certificată de traducători autorizaţi, a acordului încheiat cu angajatorul, referitor la obligaţia declarării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii.

Persoanele fizice nerezidente, care nu deţin CNP, depun la organul fiscal competent:  formularul 030 „Declaraţie de înregistrare fiscală/ Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice străine“, în vederea înregistrării fiscale şi/sau actualizării vectorului fiscal şi o copie, tradusă în limba română, certificată de traducători autorizaţi, a acordului încheiat cu angajatorul, referitor la obligaţia declarării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii.

 

Înregistrarea acordurilor încheiate cu angajatori nerezidenţi care nu au sediul social sau reprezentanţă în România şi care datorează contribuţiile sociale obligatorii pentru salariaţii lor, potrivit instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte

Persoanele fizice rezidente sau nerezidente care au încheiat un acord cu angajatorul privind declararea şi plata contribuţiilor sociale au obligaţia să depună la organul fiscal competent formularul 020 sau 030 dupa caz.

Fersoanele fizice române sau persoanele fizice nerezidente care deţin CNP depun formularul 020 „Declaraţie de înregistrare fiscală/ Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române „, iar persoanele fizice nerezidente care nu deţin CNP,  depun formularul 030 „Declaraţie de înregistrare fiscală/ Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice străine“ .

 

Înregistrarea persoanelor fizice române care obţin venituri din salarii ca urmare a activităţii desfăşurate la misiunile diplomatice şi posturile consulare acreditate în România, în cazul în care misiunile şi posturile respective nu optează pentru îndeplinirea obligaţiilor declarative şi de plată a contribuţiilor sociale.

Persoanele fizice române care obţin venituri din salarii ca urmare a activităţii desfăşurate la misiunile diplomatice şi posturile consulare acreditate în România, în cazul în care misiunile şi posturile respective nu optează pentru îndeplinirea obligaţiilor declarative şi de plată a contribuţiilor sociale, au obligaţia să depună la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, formularul 020 „Declaraţie de înregistrare fiscală/ Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române” şi o adeverinţă din care să rezulte datele de identificare ale misiunii diplomatice sau postului consular de la care obţin venituri din salarii.

 

Indiferent de situaţia în care se încadrează, acordurile trebuie să conţină, obligatoriu, elementele necesare pentru stabilirea corectă, de către angajat, a contribuţiilor sociale datorate (codul CAEN al activităţii principale a angajatorului, condiţiile de muncă etc.), şi aceasta întrucât persoanele fizice au obligaţia să depună lunar formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate“.  Practic, în formularul 112, acestea vor declara şi impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, fără a mai depune formularul 224 „Declaraţie privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România“.

 Atenţie însă: obligaţiile declarative şi de plată a contribuţiilor sociale le revin persoanelor fizice rezidente sau nerezidente numai pentru perioada stipulată în acordul încheiat cu angajatorul. Atunci când încetează obligaţia de declarare şi de plată a contribuţiilor sociale, persoana fizică rezidentă sau nerezidentă, are obligaţia depunerii declaraţiei de menţiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligaţiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii şi a contribuţiilor sociale. De asemenea,  atunci când intervin modificări referitoare la perioada pentru care se încheie acordul, acestea se declară de către contribuabil, prin depunerea documentului justificativ, respectiv a actului adiţional la organul fiscal competent, care le arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

Noul act normativ detaliază şi o serie de aspecte procedurale privind angajatorii, obligaţiile acestora, informaţii pe care nu are sens să le reiau şi eu, prin copy-paste, Ordinul ANAF 17/2013 fiind fără loc de interpretări.

Este simplu să respectăm noua procedură, nu ?!