În Monitorul Oficial nr. 631/2022 a fost publicată Hotătârea nr. 822/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.
Prezentăm mai jos cele mai importante reglementări:
1.Pentru desfăşurarea de activităţi casnice remunerate atât beneficiarii casnici, cât şi prestatorii casnici se înregistrează prin crearea unui cont personal în Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, gestionată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
2. Preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice se poate realiza la sediul oricărei agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, la sediile unităţilor furnizorului de serviciu universal sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.
3. Preschimbarea tichetelor de activităţi casnice se face prin plata contravalorii calculate în numerar sau în contul bancar indicat de către prestator prin platforma electronică.
4. Preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice la sediul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sau la sediile unităţilor furnizorului de serviciu universal se face în baza actului de identitate prezentat de către prestatorul casnic, iar plata se evidenţiază într-un borderou de plată.
5. Din valoarea nominală a tichetelor de activităţi casnice se va reţine impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale de stat. Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuţiei de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului. La preschimbarea a unui număr de minimum 85 de tichete de activităţi casnice, valoarea minimă a contribuţiei lunare neputând fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, prestatorul casnic beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat şi al sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Reamintim că valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora.