Concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului

652x450_100287-nume-de-copii-la-moda-in-2013-ce-nume-alegi-pentru-bebelusul-tau

Concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului se acordă conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111 din 08.12.2010 publicată în Monitorul Oficial nr. 830 din 10.12.2010.

Să ne reamintim care sunt prevederile principale ale acestui act normativ, a instrucțiunilor și a normelor de aplicare.

 

Care sunt persoanele care pot beneficia de acest tip de concediu și indemnizație

Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de  concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap sau concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani.


Cum se calculează indemnizația lunară pentru creșterea copilului

Indemnizația lunară se calculează în funcție de durata concediului pentru creșterea copilului astfel:

  1. pentru concediu până la vârsta de un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR (600 lei) şi nici mai mare de 6,8 ISR (3.400 lei).
  2. pentru concediu până la vârsta de 2 ani indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR (600 lei) şi nici mai mare de 2,4 ISR (1.200 lei).

 

E bine de știut!

  • persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară până la vârsta de 1 an au dreptul la concediu fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani.

 

La stabilirea bazei de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana îndreptăţită, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate.

Baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca suma totală a veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului împărţită la 12.

 

Important! Începând cu data de 1 iulie 2010 tichetele de masă sunt luate în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru că sunt venituri asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabilă.

 

Când se acordă stimulentul de inserție

Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR (500 lei) care se acordă în funcție de durata de concediu pentru care s-a optat, astfel:

a) pentru concediu de 1 an, dacă se obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru concediu de 2 ani, dacă se obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru concediu de 3 ani în cazul copilului cu handicap, oricând, pe toată perioada.   

 

Opțiunea celuilalt părinte pentru concediu creștere copil

Celălalt părinte care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, pentru o perioadă de cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului.

Atenție! Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.

In acest caz, persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

În situaţia în care persoana îndreptăţită nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

 

Dreptul la indemnizație pentru creșterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta pentru care s-a solicitat concediul.

Ca noutate legislativă este prevederea potrivit căreia pe perioada concediului de creștere copil se pot obține venituri supuse impozitului în limita maximă de 6 ISR (3.000 lei) într-un an calendaristic. Depășirea acestui plafon duce la suspendarea plății indemnizației  pentru creșterea copilului.