Începand cu data de 1 ianuarie 2016, odata cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, persoanele fizice care nu obţin venituri vor fi obligate să plătească contribuţia la sistemul public de sănătate (CASS) şi să depună o declaraţie fiscală la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Prin urmare, conform art. 180 din noul Cod fiscal, persoanele fizice vor datora o contributie lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Plata se va realiza trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru. La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri vor fi obligate deci să achite 57, 75 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 173, 25 de lei în fiecare trimestru.
Astfel, vor fi obligaţi să plătească CASS cei care nu realizează niciunul dintre veniturile menţionate la art. 155 din noul Cod fiscal, adică:
- salarii,
- pensii,
- indemnizaţii de şomaj,
- venituri din activităţi independente,
- venituri din chirii,
- venituri din activităţi agricole sau piscicultură
- indemnizaţii de creştere a copilului
- bani din concedii medicale
- ajutoare sociale
Totodată, Noul Cod fiscal prevede că, pentru persoanele fizice care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de 6 luni şi nu au realizat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se calculează prin aplicarea cotei de 5.5% asupra bazei de calcul constituind valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară.