Opțiunile salariaților părinți în contextul grevei!

ITM Salaj informează privind opțiunile salariaților părinți care nu au cu cine să-și lase copiii acasă în eventualitatea grevei generale în anumite unități de învățământ:

O primă opțiune ar fi recurgerea la concediul de odihnă la care angajatul are dreptul în fiecare an calendaristic conform legii.

O altă variantă ar fi solicitarea unor zile de concediu fără plată, care potrivit Codului Muncii, se acordă pentru rezolvarea unor situaţii personale.

De asemenea, salariații părinți care au efectuat muncă suplimentară pot cere compensarea acesteia cu timp liber plătit.

Pe de altă parte, dacă  activitatea din unitate o permite, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Telemunca  poate fi o altă opțiune. În acest caz, angajatul  trebuie să-și poată duce la îndeplinire atribuțiile de muncă folosind tehnologia informației și comunicațiilor, însă este nevoie  de un acord al părților chiar dacă este pe o perioadă determinată.

În situația în care natura activității o permite, salariatul poate să își desfășoare munca la domiciliu. În acest caz angajatorului îi revine obligația de a asigura transportul la şi de la domiciliul salariatului  al materiilor prime şi materialelor pe care le utilizează în activitate, precum şi al produselor finite pe care le realizează.


Publicat

în

de către